Yeni denediğim lezzetli bir cupcake tarifim var sırada..Muffin ya da Cupcake ikisinin arasındaki farkların benim için hiç bir önemi yok:)ikisinide çok severek tüketirim:)hep bir karışıklık vardır ya yok şu cupcake yok bu muffin diye..İşte aradaki farkı, severek takip ettiğim Ayşe Yaman bloğunda bakınız nasıl anlatmış.Kısa ve öz.Çok güzel özetlemiş.Ama dediğim gibi adı ne olursa hiiiiiç farketmez bu mini keklerin ben hastasıyım:)Cupcake,kapkek,topkek,muffin,mafin:)nedersek diyelim dimi ama sonuç olarak çok sevimli ve lezzetliler.Oyuncak gibiler hele hele süslenince yemeye kıyamıyorum. Tarifimize gelirsek..
Malzemeler
12 li muffin kalıbı için (bakınız:) bu kalıbı kullanıyorum2 yumurta
1 çay bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
2 adet ince havuç
1 çay bardağı sıvı yağ
Süslemesi için
150 gr Bitter kuvertür çikolata yada sütlü çikolata (ben bitter kullandım)- Yumurta ve şekeri güzelce çırpın.
- Daha sonra yağı ve sütünüzü ekleyin.Ardından ayrı bir kapta elemiş olduğunuz un ve kabartma tozunu sıvı karışıma ekleyin.
- Daha sonra rendenin ince tarafıyla rendelemiş olduğunuz havuçları karışıma ekleyip.Mikserle değilde kaşıkla hafifçe karıştırın.Çok fazla karıştırmayın.
- Daha sonra muffin kalıplarına kağıtlarınızı yerleştirin.Hamurunuzu kalıbın yarısını geçmeyecek kadar doldurun.
- Ve 175 derecede ısınmış olan fırında pişirin.Pişirme süresi farklılık gösterebilir.Ben 25 dakika kadar pişirdim.
- Sosunu hazırlamak içinse benmari usulü olarak çikolatanızı eritmeye başlayın.
- Son olarak kapkekleriniz soğuduktan sonra sosunuzda biraz ılınınca istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.Ben kapkeklerimi sosa batırdım.Ve üzerine renkli pasta süslerinden serptim.Hindistan cevizide yakışıyor.Aslında içine havuçlu bir dolgu yapmayı düşündüm.Ama başka sefere bıraktım:)
Notlarım: * Malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalı.*Hamurunuzu çok fazla karıştırmamanız tavsiye edilir:)*Çikolatalı sosu 100 ml kadar kaynatmış olduğunuz kremaya çikolatalarınızı ekleyip karıştırarakta hazırlayabillirsiniz.*Muffin kalıbı kullanmayacaksanız kağıt kalıplardan faydalanabilirsiniz.Ama biraz yanlara doğru genişleyerek kabarırlar.Lakin kalın olan kağıt kalıplar daha kullanışlı oluyor yayılma problemi olmuyor.*Yağ olarak sıvıyağ yerine tereyağda çok lezzet katacaktır.Teremyağ hoş bi lezzet veriyor.
*Kuvertür çikolata,Pastacılıkta kullanılan ve genellikle bloklar halinde satılan çikolatadır. Pasta malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz.
*Benmari Usulü: Küçük bir tencereye iki parmak kadar su koyun.Ve kaynatın. Tencerenin içine parçalara ayırmış olduğunuz çikolataların olduğu cam veya çelik kabı koyun.Su kaynadıkça çikolatalar erimeye başlayacak.Eriyince ocaktan alınki çikolatanız yanmasın. Kasenin tabanının, suya değmemesine ve içine su kaçmamasına dikkat edinki,çikolatanın formu bozulmasın.Kabın içine koyduğunuz çikolata, alttan gelen buhar ile yavaşça eriyecektir.