15 Mart 2012 Perşembe

Havuçlu Cupcake


Yeni denediğim lezzetli bir cupcake tarifim var sırada..Muffin ya da Cupcake ikisinin arasındaki farkların benim için hiç bir önemi yok:)ikisinide çok severek tüketirim:)hep bir karışıklık vardır ya yok şu cupcake yok bu muffin diye..İşte aradaki farkı, severek takip ettiğim Ayşe Yaman bloğunda bakınız nasıl anlatmış.Kısa ve öz.Çok güzel özetlemiş.Ama dediğim gibi adı ne olursa hiiiiiç farketmez bu mini keklerin ben hastasıyım:)Cupcake,kapkek,topkek,muffin,mafin:)nedersek diyelim dimi ama sonuç olarak çok sevimli ve lezzetliler.Oyuncak gibiler hele hele süslenince yemeye kıyamıyorum. Tarifimize gelirsek..


Malzemeler
12 li muffin kalıbı için (bakınız:) bu kalıbı kullanıyorum
2 yumurta
1 çay bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
2 adet ince havuç
1 çay bardağı sıvı yağ  

Süslemesi için
150 gr Bitter kuvertür çikolata yada sütlü çikolata (ben bitter kullandım)

  • Yumurta ve şekeri güzelce çırpın.
  • Daha sonra yağı ve sütünüzü ekleyin.Ardından ayrı bir kapta elemiş olduğunuz un ve kabartma tozunu sıvı karışıma ekleyin.
  • Daha sonra rendenin ince tarafıyla rendelemiş olduğunuz havuçları karışıma ekleyip.Mikserle değilde kaşıkla hafifçe karıştırın.Çok fazla karıştırmayın.
  • Daha sonra muffin kalıplarına kağıtlarınızı yerleştirin.Hamurunuzu kalıbın yarısını geçmeyecek kadar doldurun.
  • Ve 175 derecede ısınmış olan fırında pişirin.Pişirme süresi farklılık gösterebilir.Ben 25 dakika kadar pişirdim.
  • Sosunu hazırlamak içinse benmari usulü olarak çikolatanızı eritmeye başlayın.
  • Son olarak kapkekleriniz soğuduktan sonra sosunuzda biraz ılınınca istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.Ben kapkeklerimi sosa batırdım.Ve üzerine renkli pasta süslerinden serptim.Hindistan cevizide yakışıyor.Aslında içine havuçlu bir dolgu yapmayı düşündüm.Ama başka sefere bıraktım:)
Afiyet olsun:)

Notlarım: * Malzemeleriniz oda sıcaklığında olmalı.*Hamurunuzu çok fazla karıştırmamanız tavsiye edilir:)*Çikolatalı sosu 100 ml kadar kaynatmış olduğunuz kremaya çikolatalarınızı ekleyip karıştırarakta hazırlayabillirsiniz.*Muffin kalıbı kullanmayacaksanız kağıt kalıplardan faydalanabilirsiniz.Ama biraz yanlara doğru genişleyerek kabarırlar.Lakin kalın olan kağıt kalıplar daha kullanışlı oluyor yayılma problemi olmuyor.*Yağ olarak sıvıyağ yerine tereyağda çok lezzet katacaktır.Teremyağ hoş bi lezzet veriyor.

*Kuvertür çikolata,Pastacılıkta kullanılan ve genellikle  bloklar halinde satılan çikolatadır. Pasta malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz.
*Benmari Usulü: Küçük bir tencereye iki parmak kadar su koyun.Ve kaynatın. Tencerenin içine parçalara ayırmış olduğunuz çikolataların olduğu cam veya çelik kabı koyun.Su kaynadıkça çikolatalar erimeye başlayacak.Eriyince ocaktan alınki çikolatanız yanmasın.  Kasenin tabanının, suya değmemesine ve içine su kaçmamasına dikkat edinki,çikolatanın formu bozulmasın.Kabın içine koyduğunuz çikolata, alttan gelen buhar ile yavaşça eriyecektir.



8 Mart 2012 Perşembe

Yoğurt Çorbası


Bu akşamda çok sevdiğim bir çorba tarifi vermek istedim.Bu çorbanın diğer adı yayla çorbası fakat ben yoğurt çorbası derim hep.Kış günlerinde sıcak sıcak bol naneli bu çorbayı içmeye bayılırım..Bu arada çorbadan konu açılmışken elimdende düşürmediğim bir çorba kitabım var.Tam bir başvuru kitabı.Adı midenin cilası çorba...Çorba konusunda çok ama çok kapsamlı bir kitap.




Kitabın arka yazısında yazdığı gibi "çorbanın bu coğrafyadaki ve batıdaki tarihiyle ilgilenenler için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitap" midenin cilası çorba.Yazarıda Deniz Gürsoy Konusunda uzman yeme içme kültürü üzerine yazılmış birbirinde güzel kitapları var.Diğer kitaplarınıda severek okuduğum bir yazar,araştırmacı,gurme kendisi...Ve bu kitabında harika çorba tarifleri var.Ben her ne kadar yoğurt çorbasını kendi tarifimle yapsamda.İçindeki tariflerden çok sık yararlandığım bu kitaptanda bahsetmek istedim sizlere..
Ne demiş Ahmet Rasim? " Kana kuvvet,göze fer,batna (mideye) ciladır çorba!"


Malzemeler
5-6 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un(tepeleme)
1 adet yumurta
5-6 su bardağı su (su herzaman dediğim gibi isteğe bağlı koyu tercih ettiğim için ben çok fazla su koymuyorum)
Yarım çay bardağı pirinç
Nane
Kırmızı toz biber
Tuz
1 Çorba kaşığı tereyağ



Yapılışı
Yumurtayı,yoğurdu ve unu pürüzsüz bir karışım oluncaya kadar çırpın.
Suyunu ekleyin.
Pirinçleride ekleyin.Ocağa alın ve kaynayıncaya kadar karıştırın.
Ve pirinçler iyice pişene kadar karıştırmaya devam edin.
Üzerine tereyağında kızdırılmış nane ve kırmızı biberi ekleyin.Ve çorbanız servise hazırrrr..

afiyet olsunn:)

Notlarım; Tuzunu en son ekleyinki yoğurt kesilmesin..Önceden kalmış pilavınız varsa bu çorba ile değerlendirebilirsiniz.Çorbanız durdukça koyulaşabilir sıcak su takviyesi ile sulandırabilirsiniz.

7 Mart 2012 Çarşamba

Fırında Somon




Bloğuma baktımda hiç balık tarifim yoktu.En azından bu tarifi yayınlamak istedim.Gerçi bu yayınladığım fotoğraf kareside sadece yemekten zevk aldığımız bi akşam yemeği tabağı :)yoksa hiç uğraştıracak bi tarafı yok.Çok acıktığımız için marine etmeye fırsatta bulamadım..Marine etmiş olsam lezzetine lezzet katacağım şüphesizdi..Ama çoook acıkmıştık eşimle.Alelacele alıp eve geldiğim gibi hemen fırınladım:)Nasıl yaptığıma gelirsek.Aldığım somon dilimlerinin altına defne yapraklarını dizerek fırına attım ve üzerleri hafif kızarana dek pişirdim.Yanınada güzel bir salata.Ve tabi severmisiniz bilmem ama makarna:)herkes sevmez balığın yanında makarnayı,ama ben nedense ikisini bi arada çok seviyorum.Balığı kızarttıysam hiç aramıyorum ama fırınladıysam bol soslu bi  makarna yapasım geliyor:)) Eğer makarna yapmazsam bazı tür balıkların yanına kesinlikle patates falan haşlıyorum.Şöyle bol baharatlı sarımsaklı ,biberiyeli patates balığa çok güzel eşlik ediyor.Ya da bol garnitür.Ya da güzel bir patates salatası.Ya da haşlama sebzeler,brokoli,mantar...Sanırım bu benim yadalarım  daha uzun bi süre gidecek gibi görünüyor.Geçen akşam pişirdiğim balık somondu.Pembe pembe etiyle bana çok tatlı geliyor.Yağıda beni hiiiiiiiç ama hiç rahatsız etmiyor.Bazı insanlar yağlı olması nedeniyle çok tercih etmezler ama kızartmadan daha sağlıklı olduğu kesin.Yağıda oldukça faydalı.Ve tabiki omega3 bakımından çok zengin olan balıklardan biri.**Omega-3, vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asidi çeşitlerindendir..Yavaş yavaş tarifime geçeyim..En kısa zamanda daha özenle hazırlanmış bi balık tarifiyle merhaba demek istiyorum sizlere..



Malzemeler:
2 adet Somon dilimi  (kişi başına 1 adet)
Tuz ve karabiber
5-6 adet defne yaprağı



Balığımızın her iki tarafınada tuz ve karabiberi serpiyoruz.Alt kısımlarına defne yapraklarını seriyoruz.Üzerlerinede balıklarımızı yerleştirip.200 derece ısıtılmş fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz.Servis ederken tane karabiber ekliyoruz..


Afiyet olsun..

2 Mart 2012 Cuma

Kakaolu Tarçınlı Muffinler

  
 Bugün yumuşacık lezzetlimi lezzetli bir muffin tarifi var sırada.Sünger gibi dokusunu biz çoooook beğendik..Ve tabiki evi saran buram buram tarçın ve kakao kokusunuda..
Yavru kek diyorum ben onlara. Çok sevimliler..Yapmasıda zevkli yemeside:)Benimkilerin üzerleri pek istediğim gibi olmadı.Biraz yamuk yumuk kabardılar:)ama tatları süperdi..Serotonin seviyenizi yükseltecek muffinlerimizin tarifine gelirsek :)))

Ayrıca bu tarifimi  porselen demlik çay saati 71.hafta etkinliği için güloanne mutfakta'ya gönderiyorum..



  Malzemeler
-8 li muffin kalıbı için
-2 yumurta
-1 çay bardağı toz şeker
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı süt
-1 su bardağı un
-2 yemek kaşığı kakao
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1/2 paket kabartma tozu

Üzerine damla çikolata serpebilirsiniz.Yada isteğinize bağlı başka şeyler..

Yapılışı

  1. Yumurta ve toz şekeri güzelce çırpın.Yumurtalar beyazlaşana kadar.Ve krema kıvamına gelene kadar.
  2. Daha sonra sütü ve sıvıyağı ekleyin.Biraz daha çırpın.
  3. Ardından elenmiş un,kabartmaz tozu,tarçın ve kakaoyu ekleyin.
  4. Kağıt kalıpları muffin kalıbına yerleştirin.Kağıt kalıpların yarısına gelecek kadar hamurunuzu paylaştırın.
  5. 170 derecede  ısınmış fırında pişirin.15-20 dakika yeterli.Fakat fırından fırına farklılık gösterebilir.Bu yüzden 15 dakika sonra kürdan testiyle pişip pişmediğine bakın..Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.Çok fazla pişirmemeye dikkat edinki muffinleriniz sert olmasın.
          Afiyet olsun..