20 Şubat 2013 Çarşamba

Tas Kebabı ve Zerdeçallı Pilav

               Selamlar herkese.Kısa bi ara verdim yine.Bu sefer şöyleydi böyleydi diye bi ton neden sıralamak yok.Keyfi bir nedenimde yok.Bu sefer maalesef çooooooook çok sevdiğim anneannemi kaybetmenin verdiği üzüntüyle yazamadım  .Bu gecede pek içimden geldi diyemiycem ama biraz kafamı dağıtmak, bikaç satır bişey yazmak iyi gelecek diye düşündüm ve bilgisayarın başına geçtim.Fakat ben normalde de blog yazmaya başladığım an kelimeler beynimde bittiği için tahmin edersinizki böyle bi hassas zamanda dahada düğüm düğüm oldum.Şimdi size uzuuuuuun uzuun anneannemden bahsedesim var biliyomusunuz..Akrabalar,ablam,eşim,arkadaşlarım herkesle konuşuyorum ama sizede bi anlatasım var.Hani birisi ölünce hele hele sevdiğiniz birisiyse ölen hep ondan bahsetmek istersiniz ya.Bu hissi hiç yaşadınızmı bilmem ama.Sabah akşam onu, onunla ilgili anılarınızı diyaloglarınızı anlatmak istersiniz ya öyle bi hal bu.Hayat iniş çıkışlarla dolu.Bi gün bi bakmışsınız babanız...bigün bi bakmışsınız anneniz..bi gün de bi bakmışsınız anneanneniz..gidiyorlar işte böyle bir bir kuş misali.Ve içinizde hep bi anlatmak isteği kalıyor sonradan.Acı böyle değişik bişeye dönüşüp gidiyor..İyisiyle kötüsüyle aranızda geçen herşeyi anlatmak..Onlardan bahsetmek .Ve birileriyle dertleşmek iyi gelir çoğu zaman.Kendinizi birazda olsa iyi ve onlara daha yakın hissediverirsiniz.Böyle işte umarım gittikleri yerde rahat olurlar.Allah tüm yakınlarını kaybedenlere sabır versin demekten ve gidenler için dua etmekten başka yapacak bişey yok.Ama lütfen siz siz olun paylaşın acınızı,içinizde büyütmeyin.İnanın iyi gelecektir.Sadece ölüm için söylemiyorum.Her türlü derdinizi anlatmaktan çekinmeyin nolur.

Şimdi bu satırların ardından tarif yazasım pek gelmedi.Fakat gecen günlerde severek takip ettiğim sevgili Leyla nın bloğunda duyurduğu  Tat'lı Tarifler etkinliğe  katılmıştım.Ve Leylanın beğendiği tariflerden biride benim tarifim olmuş.Geçen gün Tat firmasından hediye paketim elime ulaştı.Güzel bir etkinlikti.Leylacım tekrar teşekkür ediyorum çok çok.
Bu akşamda  o yarışma için gönderiğim hazırda bulunan tarifimi kopyala yapıştır yapıveriyorum.Artık kusuruma bakmayın lütfen.




Zerdeçallı Pilav ve Tas Kebabı

Pilav için malzemeler;

2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
Sıvı yağ
Tereyağ
1 çay kaşığı zerdeçal
Tuz

Yapılışı;

Sıvıyağı pilav tencerenize alın.Ardından yıkanmış ve süzmüş olduğunuz pirinçleri ekleyin ve iyice kavurun.
Daha sonra suyunu ekleyin.Tuzunuzu ve zerdeçalıda ekleyip.Hafifçe karıştırın.Kaynadıktan sonra altını kısıp pişmeye bırakın.
Piştikten sonra tencerenin kapağını açıp bir bez yada kağıt havlu koyarak kapagını kapatıp pilavınızı demlenmeye bırakın.



Tas Kebabı

Malzemeler;

1 kg dana kuşbaşı et
2 adet patates
2 adet soğan
1 yemek kaşığı tat acı biber salçası
1 yemek kaşığı  tat domates salçası
2 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Pulbiber
2 su bardağı su (isteğe kalmış az sulu olmasını istiyorsanız su miktarını az tutun)


Yapılışı

Patateslerinizi küp küp doğrayıp kızartın.Ve kenara alın.
Etlerinizi düdüklü tencerede pişirin.Eğer düdüklü tencere kullanmıyorsanız tencerede etler suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin.Etinizin üzerine yağınızı ay şeklinde doğradığınız soğanlarınızı ve sarımsağınızı ilave edin.
İsterseniz soğanlarınızı ayrı bi yerde kavurup etlerinize sonradan ekleyebilirsiniz.
Soğanlar iyice kavrulduktan sonra salçanızı ekleyin.Birazda öyle kavurun.Baharatlarınızı ve tuzunuzuda ekleyin.
Sonra az miktar kaynar suyunuzu ekleyin.Ve kaynamaya bırakın.5-10 dakika bu şekilde pişirin.
Patateslerinizide ekleyip birazda öyle kaynatın.İsterseniz patateslerinizi servis ederkende etlerin üzerine ekleyebilirsinizi ama ben bu şekilde birlikte biraz kaynatıyorum.
Ve Tas kebabımız hazır.