Bu soğuk günlerde yazdan kalma bir lezzet var bugün bloğumda.Ablamla üzerinde ufak değişiklikler yaparak hazırladığımız bu tarif teyzemin kızı Hatice ablama ait.Epey becerikli ,tatlıdan tuzluya değişik tatlara imza atan bir mutfak mucididir kendisi.Lezzetli ve hoş sunumlarla harika şeyler hazırlar.İlk olarak bir yaz günü onda yemiştik bu tatlıyı.Bu yaz ablam bana geldiğinde, evde otururken ne yapalım ne yapalım diye düşünürken aklımıza bu tarif geldi.Ben muhallebiyi karıştırırken, ablamda büyük bi sabırla bi orduya yetecek kadar meyveyi minicik minicik doğradı:) sonunda ortaya bol meyveli leziz bir tatlı çıkıyor.Zerdeçalın verdiği hoş renk,meyvelerin bolluğuyla, portakalın verdiği o harika aroma yaz için tam bir ferahlatıcı.Hatta benim için kışında yapacağım tatlı favorilerim arasında.Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz.Unutmadan muhallebi ve meyvelerinizden biraz artarsa bizim yaptığımız gibi, borcama birer kat eti burçak bisküvi dizerek.Üzerine muhallebi ,birer kat meyve ve tekrar muhallebi koyarak hazırlayabilirsiniz.Hatta kaselere dökmeyerek sırf bu şekildede iki üç kat olarak pasta gibide hazırlayabilirsiniz.Öylede çok ama çok lezzetli oldu.
Zerdeçallı Meyveli Kup
Malzemeler
- 5 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı nişasta(tepeleme)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1/2 çay kaşığı zerdeçal
- 1/2 portakal suyu
- 1 adet portakal rendesi
- Meyve olarak kırmızı erik,portakal,muz,elma,üzüm,mandalina,şeftali,armut
- Su,nişasta ve şekerinizi kısık ateşte pişirmeye başlayın.Ardından portakal suyu,zerdeçal ve portakal kabuğu rendenizide ekleyin.Hafif koyu bir kıvam alıp fokurdayana kadar karıştırın.Çokta koyu olmamasına dikkat edin.Çünkü nişastanın etkisiyle çok fazla katılaşabilir.Ve sonradan çok yoğun olur.
- Diğer taraftan meyvelerinizi minik küpler halinde doğrayın.Üzerlerine kararmamaları için limon sıkmayı unutmayın.Büyük bir sabırla doğradığınız meyveleri kaselere paylaştırın.Ve muhallebiniz ılıkken üzerlerine dökün.Meyvelerin üzerini kaplamasına özen gösterin.Ve dolapta soğumaya bırakın.
- Meyveleri değerlendirme açısındanda güzel bir tarif.Boş bulunup gereksiz bir ton meyve aldığımız günlerde meyvelerin değerlenmesi açısından süper.Biz meyve işini biraz abarttık tabiki:)iki üç çeşit meyveylede gayet güzel oluyor.Ama ne yalan söyleyeyim meyveler ne kadar artarsa sanki lezzeti bi okadar artıyor benden söylemesi.
Eti burçakla hazırlanmış şekli |
18 yorum:
merhaba bayıldım çok güzel görünüyor.ELine sağlık
Yasemin hanım çok teşekkürler yorumunuz için.
Sevgiler
Zerdeçalı nedendir bilmem, kullanmak bir türlü nasip olmadı tatlılarda.
Ellerinize emeğinize sağlık.
Sevgilerimle...
Gisi,çok teşekkürler beğenmenize sevindim:)Zerdeçal hoş bir tat veriyor tatlılara öneririm.Hatta çoğu şeye.
sevgiler
Elinize sağlık, bu aralar bende zerdeçalın güzelliğine kapıldım gidiyorum.Denemeler aşamasındayım.Resimlerde nefis çıkmış,baştan çıkarıcı.
Ihlamurcum,çok teşekkürler.Gerçekten bende bu aralar pek sever oldum.Helede rengini çok seviyorum.Beğenmeniz ne güzel.Çok teşekkürler ederim.
sevgiler
hafif ve lezzetli görünüyor ellerinize sağlık
Göze hitap ettiği kadar mideyede ettiğinede eminim..
Lezzeti görüntüsünden belli..
Ellerine sağlık canım..
Yazını okurken aa bisküviyle yaptıkları nasıl oldu acaba derken altta fotoğrafını görmek çok güzel oldu :)
Böyle katı bir kıvamda oluyor demek. Çok güzel hem kasede, hem bisküvilerle.
Ev atölyesi,evet çok hafif bir tatlı oluyorr.Çok teşekkürler ederim.
Hayat Cafe,Çooook çok teşekkürler beğenmene sevindim canım.
Sevgiler
Deniz,evet hem kasede hemde böyle pasta gibi çok hoş oluyor.Kıvamıda katı oluyor fakat nişastayı çok kaçırınca aşırı koyu olur buda hoş olmaz.Nişastayı az tutsak bile sonradan dura dura koyulaşıyor dolapta.Tam bir kıvam alıyor.Hatta biz en başında çok az koymuşuz epey sulu oldu sonra sulandırarak nişasta ilave ettik:))
sevgiler dilerim teşekkürler
Güzele benziyor
Zerdeçalın tadını buradan alıyorum. Nefis nefis bir tatlı olmuş, ellerine sağlık cnm:))
Kleinn Klein,Çok teşekkür ederim.
Lezzetli sanatlar,Çok teşekkürler beğenmenize sevindim..
Zerdeçalı hiç kullanmadım, farklı bir malzeme benim için, ilgimi çekti .Çokta güzel görünüyor.elinize sağlık
sevgiler
www.cafederins.com
Teşekkür ederim:)Deneyin derim.Hoş bir aroma veriyor tatlı tuzlu herşeye yakıştırıyorum.
sevgiler
Gerçekten de nefis bir görüntü
Ellerinze sağlık
Sevgiler
Nilay,çok teşekkürler:)
Ellerinize sağlık. Yayınlarınızın devamını dileriz.
http://www.sofrabezi.net/ adresimize de bekleriz.
Yorum Gönder