6 Aralık 2012 Perşembe

Zerdeçallı Meyveli Kup


 Bu soğuk günlerde yazdan kalma bir lezzet var bugün bloğumda.Ablamla üzerinde ufak değişiklikler yaparak hazırladığımız bu tarif teyzemin kızı Hatice ablama ait.Epey becerikli ,tatlıdan tuzluya değişik tatlara imza atan bir mutfak mucididir kendisi.Lezzetli ve hoş sunumlarla harika şeyler hazırlar.İlk olarak bir yaz günü onda yemiştik bu tatlıyı.Bu yaz ablam bana geldiğinde, evde otururken  ne yapalım ne yapalım diye düşünürken aklımıza bu tarif geldi.Ben muhallebiyi karıştırırken, ablamda büyük bi sabırla bi orduya yetecek kadar meyveyi minicik minicik doğradı:) sonunda ortaya bol meyveli leziz bir tatlı çıkıyor.Zerdeçalın verdiği hoş renk,meyvelerin bolluğuyla, portakalın verdiği o harika  aroma yaz için tam bir ferahlatıcı.Hatta benim için kışında yapacağım tatlı favorilerim arasında.Umarım sizlerde dener ve beğenirsiniz.Unutmadan muhallebi ve meyvelerinizden biraz artarsa bizim yaptığımız gibi, borcama birer kat eti burçak bisküvi dizerek.Üzerine muhallebi ,birer kat meyve ve tekrar muhallebi koyarak hazırlayabilirsiniz.Hatta kaselere dökmeyerek sırf bu şekildede iki üç kat olarak pasta gibide hazırlayabilirsiniz.Öylede çok ama çok lezzetli oldu.



 Zerdeçallı Meyveli Kup

 Malzemeler

  • 5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı nişasta(tepeleme)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 çay kaşığı zerdeçal
  • 1/2 portakal suyu
  • 1 adet portakal rendesi
  • Meyve olarak kırmızı erik,portakal,muz,elma,üzüm,mandalina,şeftali,armut
Yapılışı
  • Su,nişasta ve şekerinizi kısık ateşte pişirmeye başlayın.Ardından portakal suyu,zerdeçal ve portakal kabuğu rendenizide ekleyin.Hafif koyu bir kıvam alıp fokurdayana kadar karıştırın.Çokta koyu olmamasına dikkat edin.Çünkü nişastanın etkisiyle çok fazla katılaşabilir.Ve sonradan çok yoğun olur.
  • Diğer taraftan meyvelerinizi minik küpler halinde doğrayın.Üzerlerine kararmamaları için limon sıkmayı unutmayın.Büyük bir sabırla doğradığınız meyveleri kaselere paylaştırın.Ve muhallebiniz ılıkken üzerlerine dökün.Meyvelerin üzerini kaplamasına özen gösterin.Ve dolapta soğumaya bırakın.
  • Meyveleri değerlendirme açısındanda güzel bir tarif.Boş bulunup gereksiz bir ton meyve aldığımız günlerde meyvelerin değerlenmesi açısından süper.Biz meyve işini biraz abarttık tabiki:)iki üç çeşit meyveylede gayet güzel oluyor.Ama ne yalan söyleyeyim meyveler ne kadar artarsa sanki lezzeti bi okadar artıyor benden söylemesi.

Eti burçakla hazırlanmış şekli



19 yorum:

Yaseminin Mutfağından dedi ki...

merhaba bayıldım çok güzel görünüyor.ELine sağlık

bittermutfakta dedi ki...

Yasemin hanım çok teşekkürler yorumunuz için.
Sevgiler

GiSi dedi ki...

Zerdeçalı nedendir bilmem, kullanmak bir türlü nasip olmadı tatlılarda.
Ellerinize emeğinize sağlık.
Sevgilerimle...

bittermutfakta dedi ki...

Gisi,çok teşekkürler beğenmenize sevindim:)Zerdeçal hoş bir tat veriyor tatlılara öneririm.Hatta çoğu şeye.
sevgiler

ıhlamurcum dedi ki...

Elinize sağlık, bu aralar bende zerdeçalın güzelliğine kapıldım gidiyorum.Denemeler aşamasındayım.Resimlerde nefis çıkmış,baştan çıkarıcı.

bittermutfakta dedi ki...

Ihlamurcum,çok teşekkürler.Gerçekten bende bu aralar pek sever oldum.Helede rengini çok seviyorum.Beğenmeniz ne güzel.Çok teşekkürler ederim.
sevgiler

evatolyesi dedi ki...

hafif ve lezzetli görünüyor ellerinize sağlık

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Göze hitap ettiği kadar mideyede ettiğinede eminim..
Lezzeti görüntüsünden belli..
Ellerine sağlık canım..

Deniz dedi ki...

Yazını okurken aa bisküviyle yaptıkları nasıl oldu acaba derken altta fotoğrafını görmek çok güzel oldu :)
Böyle katı bir kıvamda oluyor demek. Çok güzel hem kasede, hem bisküvilerle.

bittermutfakta dedi ki...

Ev atölyesi,evet çok hafif bir tatlı oluyorr.Çok teşekkürler ederim.

Hayat Cafe,Çooook çok teşekkürler beğenmene sevindim canım.
Sevgiler

Deniz,evet hem kasede hemde böyle pasta gibi çok hoş oluyor.Kıvamıda katı oluyor fakat nişastayı çok kaçırınca aşırı koyu olur buda hoş olmaz.Nişastayı az tutsak bile sonradan dura dura koyulaşıyor dolapta.Tam bir kıvam alıyor.Hatta biz en başında çok az koymuşuz epey sulu oldu sonra sulandırarak nişasta ilave ettik:))
sevgiler dilerim teşekkürler

Kleinn Klein dedi ki...

Güzele benziyor

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Zerdeçalın tadını buradan alıyorum. Nefis nefis bir tatlı olmuş, ellerine sağlık cnm:))

bittermutfakta dedi ki...

Kleinn Klein,Çok teşekkür ederim.


Lezzetli sanatlar,Çok teşekkürler beğenmenize sevindim..

Zehra Gürgen dedi ki...

Zerdeçalı hiç kullanmadım, farklı bir malzeme benim için, ilgimi çekti .Çokta güzel görünüyor.elinize sağlık

sevgiler
www.cafederins.com

bittermutfakta dedi ki...

Teşekkür ederim:)Deneyin derim.Hoş bir aroma veriyor tatlı tuzlu herşeye yakıştırıyorum.
sevgiler

yersofrasi.org dedi ki...

78. Porselen Demlik Çay Saati etkinliğinin ev sahipliğini bendeniz Yersofrası yapıyorum. Bu ilk etkinliğimde güzel tariflerinizle katılımınızı bekliyorum. Ayrıca http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/399204_488574334520085_1514031743_n.jpg banner i sayfanıza ekleyip etkinliğimizi sayfanızda duyurmanızı rica ediyorum. Katkılarınızdan dolayı şimdiden teşekkürler.

nilay dedi ki...

Gerçekten de nefis bir görüntü
Ellerinze sağlık
Sevgiler

bittermutfakta dedi ki...

Nilay,çok teşekkürler:)

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık. Yayınlarınızın devamını dileriz.
http://www.sofrabezi.net/ adresimize de bekleriz.