10 Aralık 2013 Salı

Muhlama ve Karadeniz Gezimizden Kareler..


 Epey geç kalmış bi yazı var bugün.Ama bloğumda olmasını çok istiyordum.Eşimle geçen yaz Karadenize doğru bikaç günlük bir geziye çıkalım dedik.Hiç gitmemiş olduğumuz için epey merak ediyordum Karadenizi.Merakım boşa çıkmadığı için çok mutluyum.Rüya gibi birkaç gün geçirdik diyebiliriz.Şimdiye kadar niye hiç  gitmemişim bu fırsatı niye yaratmamışım diye epey bi dövündüm:) Doğasıyla,insanıyla,lezzetleriyle Karadeniz bambaşka geldi bana.Aksini düşünenlerde var tabi ama benim için en çok etkisinde kaldığım tatillerden biriydi.
Amasyadan başlayıp,Sarp sınır kapısına kadar birçok yeri gezmeye çalıştık.Tabiki bunlar arasında beni en çok etkileyen yerler yaylalardı.Ve tabiki Türkiye-Gürcistan sınırındaki Camili (Macahel ) köyü oldu.
  



Muhlama
    Malzemeler


  •    150 gr kadar tereyağ
  •    2 su bardağı mısır unu
  •    3 su bardağı su
  •    250 gr kadar dil peyniri telli peynır kullanabilirsiniz.
  •    Pul biber ben muhlamaya çok yakıştırıyorum siz eklemeyebilirsiniz.
Tabi  muhlama peyniri minci peyniri bulursanız o süper olur

Yapılışı

tereyağını eritin.Mısır ununu eriyen yağa ekleyip.Kavurmaya başlayın.Rengi dönene kadar kavurun.Kavurduktan sonra suyunuzu ekleyn ılık olsun.muhallebi yapar gibi karıştırın.biraz fokurdamaya başlayacak.Sonra peynirlerinizi eklyin karıştırın.Peynirde erimeye başlayacak.bundan sonra çok fazla karıştırmayın.Biraz daha kaynatın tereyağ üzerine çıkmaya başladığında olmuştur artık muhlamanız.Sıcak sıcak yemeye başlayın:)benim yaptığım gibi bakır sahanda yaparsanız dahada bi zevkli olur.

afiyet olsun ..


 Artvin Borçkaya bağlı olan Macahel Unesco tarafından Türkiyedeki ilk biyosfer rezerv alanı olarak seçilmiş ve koruma altına alınmış.Harika bir doğası var.Doğası bitki örtüsü yaban hayatı ve ormanları bozulmadan kalabilmiş bir vadi.Yeşile doymak bu olsa gerek.Havası suyu herşeyi çok farklı.Biz orada Tema vakfı konuk evinde kaldık.Çok şirin bi yerdi.Temada saf kafkas arısı çalışmaları yapılıyormuş.Ve arılar tema koruması altında imiş.Buda ülke arıcılığı için çok ama çok güzel bi çalışma.Sabah kahvaltıda yediğimiz bal gerçekten müthişti.Eğer giderseniz tatmanızı tavsiye ederim.






Maçahele ulaşımda biraz zorlandık.Sis ve yol yapım çalışmaarından dolayı acaba biz bu maçahele varamayacakmıyız diye epey bi tırstım diyebilirim.Arabanın bi metre önünü bile sisten zor görüyorduk çünkü.Vardığımızda toprağı öpesim geldi.Pek gidilmeyen ulaşımı zor yollara bayıldığımız için bu sahneler çok yaşanır bizde.Ama halimizden memnunuz.Gittiğimize deyecekmi diye düşündük yol boyunca bu soruyu sorduk hep kendimize.Ve azıcık bile pişmanlık  duymadık.Şu an tekrar gitmek için can atıyorum diyebilirim.Ayder,uzungöl,yaylalar ve en çok etkisinde kaldığım maçahel gerçekten harikaydı.Şimdi seni o taraflarda bi yere ışınlayalım deseniz kesinlikle maçahel derim.
Bu gezi boyunca çok çeşitlli karadeniz yemeklerinden tatma fırsatı bulduk.Muhlama,laz böreği,nefis mısır ekmeği,lahana çorbası turşular lezzetlerden bazıları.

Borçkadan Karagöle giderken aklınıza bulunsun yol kenarında çok şirin bir dinlenme yeri var.Çok sıcak bir aile yeri.Yemekleride çok güzel.Hatta o ailenin kızıyla ufak bi sohbetimiz oldu.Ondan muhlama tarifide aldım.Hatta yaptım ama fotograf çekip yayınlayamadım bi türlü.Eğer yazımı okursan yorumunu bekliyorum:)hem belki başka tariflere alırım senden.

Gürcü yemeklerinin hakim olduğu bi mutfaklada ne mutlu ki bana maçahelde tanıştım.Buraya kadar geldik bi Hıngel yiyemeyecekmiyiz diye düşünürken.Onuda maçahelde akşam yemeğine indiğimizde yeme fırsatı bulduk.Nefisti tadını hala unutamıyorum.Ama hiç fotoğraf çekemedim ona çok üzüldüm o kadar acıkmıştıkki e birde tüm gün hıngel deyıp akşam surpriz bi şekilde bi tabak hinkalle karşılaşınca şaşkınlıktan ve sevinçten fotoğraf çekmek aklıma bile gelmedi.Birkaç çeşit gürcü yemeği ve tatlısı yemek gerçekten çok güzeldi.Gürcü hanımlar gerçekten epey becerikliler.

Biraz maçahel ağırlıklı bi yazı oldu ama en çok etkisinde kaldığım yerden bahsetmek istedim.Eğer diğerlerine geçersem bu yazıyı hiç bitiremeyeceğimi biliyorum.Artık onlarında fotoğraflarını ekliyim dedim.Tüm fotoğrafarı eklemek isterdim ama :)yok yok korkmayın yeterince abartmışım fotoğraf meselesini.Bu kadar kafi.

                                                          
                                                          Yayla evleri
    
                     

   
                     

    
                     

              
                                                           








4 yorum:

zemberekkuşu dedi ki...

Fotoğraflara bayıldım, adeta cennetten bir köşe, adeta bir masal diyarı gibi:)Muhlama da çok güzel görünüyor:)Ellerinize sağlık...

bittermutfakta dedi ki...

Çok teşekkür ederim:)Kesinlikle katılıyorum cennetten bi köşe gibiydi.

Zeynep'in Evi dedi ki...

Fotoğraflarınızla özlem giderdim, nefes aldım! Memleketimi öyle özledim ki.. Sizin de beğenmenize ayrıca sevindim.. Ellerinze sağlık bu güzelim fotoğraflar için bana bu güzelliği yaşattığınız için...

bittermutfakta dedi ki...

Çok teşekkür ederim ne mutlu bana çok sevindim öyle hissetmenize:)ben Karadenize hayran kaldım.Harika bi yer gerçekten.Özlüyorum ve fotoğraflarla özlem gideriyorum
Sevgiler