22 Kasım 2011 Salı
Ayva Tatlısı
Herkese selamlar,
Dün komşum elinde koca bi poşetle bana uğradı.Bahçelerinin ayvasından ve elmalarından getirmiş sağolsun..Bende o gidince kara kara düşünmeye başladım.Elmaya çare varda.Ayvalarla napıcam diye :) Çünkü eşimle çok fazla ayva tüketmiyoruz.Aklımdan bi sürü şey geçti.Reçelmi?kompostomu?ayva tatlısımı? bu soru işaretleri kısa bi süreden sonra sonuç verdi.Hiç yapmadığım bişey yapıyım dedim.Ayva tatlısında karar kıldım.Çok ayva sevmeyen biri olarak daha doğrusu bazı meyvelerin pişmiş halini sevmeyen biri olarak ayva tatlısınıda hiç denememiştim.İlk deneme için pek fena sayılmazdı.Sadece gıda boyası yada renk verici şekerlerden kullanmadığım için rengi biraz kabağı anımsattı.Ama tadı ,tarçın ve karanfille çok hoş bi aromaya kavuştu.O albenili kıpkırmızı ayva tatlılarının görüntüsü hoşuma gitmiyor değil.Çok beğenirim.Ama geç bi saatte yaptığım için renk verici bişey kullanamadım maalesef evde o tür bişey yoktu.Gerçi pekte taraftar olduğumda söylenemez.Neyse artık ayvanın çekirdekleriyle yetindim.Onlarda anca bukadar renk verebildi.Ama ayva lokum gibi oldu.Benim gibi boğazından zar zor ayva geçenler için hoş hafif bi tatlı oldu..Artık bidahaki sefere kıpkırmızı fırınlanmış bir ayva tatlısı yapmayı düşünüyorum:)) Şimdi tarimize geçelim bakalım:)bende tariften sonra kalan ayvalarla ne yapsam diye düşünmeye devam ediyim ;)
Malzemeler
4 adet ayva
2 su bardağı su
16 yemek kaşığı toz şeker( bu isteğe bağlı ben biraz şekerli seviyorum)
1 adet limon
2 adet çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
Yapılışı
Öncelikle ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun.
İkiye bölün çekirdeklerini ve ortadaki sertkısmını temizleyin.Ortasını güzelce oyun.
Bunu yaparken soyduğunuz ayvaların kararmaması için soyduklarınızı limonlu suda bekletin.
Çekirdekleriide ayırın ayvaya renk vermesi için..Benimkiler pek vermedi ama sonuç hep böyle olmuyormuş:) Yayvan ve geniş bir tencereye ayvaların çukur kısımları üste gelecek şekilde dizin.Çekirdekleride tencereye gelişigüzel serpin.Yemek kaşığı ile ölçerek her yarım ayvanın üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin.Karanfil ve çubuk tarçınıda ekleyin suyuda ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın.
Ayvaları su kaynayana kadar harlı ateşte pişirip sonra ocağın altını kısın. Bu şekilde ayvalar yumuşayıp, suyu jöle kıvamına gelene kadar bir birçuk saat kısık ateşte pişirin..Kaymak yada krem şantiyle servis edebilirsiniz.Ben kaymaklı dondurma denedim gayet hoş oldu..Ama aceleciliğim yüzünden ılıkken koyunca ve anca fotoğraf çekene kadar dondurma eridi :)))
Afiyetler olsun..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
16 yorum:
Eğer bitki çayı kullanıyorsan kuşburnu tavsiye ederim renk vermek için. Bir poşet çayı ayvayı pişirken içine at renk verecektir :)
Pek severim ayva tatlısın ve reçeleni;)
Ellerine sağlık canım..
Teşekkürler:)bende duymuştum onu hatta hibiskus çiçeğide güzel renk veriyormuş kuşburnu gibi..ama koymakta tereddüt ettim nedense.Bidahaki sefere bide kuşburnuyla deniyim.negüzel mayhoş bir tat verir hem..Çok teşekkürler öneriniz için.
Sevgilerimle
ayva mevsiminde mutlaka yapmak lazım:)ellerine sağlık...
Merhabalar tesdüf eserı blogunuzu gördum.Çok sıcak ve samımı bır blog olmuş,bu ayva tatlısıda çok guzel ellerıne saglık.benım blogumada beklerım sevgılerle.
rengiyle kıvamıyla süper görünüyor
ellerine sağlık canım
sıcacık sevgilerimle
Benc een güzeli böyle kendi rengiyle pişmiş olanı,üzerindede bol kaymağyla çok severim..
Ellerine sağlık.
Çok güzel görünüyor.
Açılınca sayfa, kabak tatlısı sandım, pek güzel olmuş, ellerinize sağlık.
Sehrinaz-cok cok teşekkür ederim sevgiler
Heden- Çok teşekkür ederim icten yorumunuz için çok mutlu oldum.Blogunuzu ziyaret edicem.Görüşmek üzere sevgilerimle
Sarı mutfak-Hande- Cok cok teşekkürler ederim sevgiler dilerim
Hayat cafe- Dimi bencede doğal makyajsız halide hoş oldu :) tesekkuler
Narince- Evet bende aynı kabak tatlısı gibi diye düşündüm :) cok teşekkür ederimm
ennn sevdiceğimm :=)))
Ben pek sevmiyordum ama artık sık sık yapacağım sanırım:)
harıka gorunuyor canım hemde kendı dogal rengınde ,ellerıne sağlık
Çok teşekkürler.Doğal rengide güzel oldu dediğiniz gibi:)
Kışın en sevdiğim tatlılarından:))
Evet kışın ayvanın mevsiminde güzel oluyor.
ayyy tam bir ayva tatlısı delisi olarak çok sevdim tabağı:)ellerine sağlık
sevgiler.
Ben pek sevmiyordum ama yavaş yavaş sevmeye başladım gibi:)teşekkür ederim..sevgiler
Yorum Gönder