Selamlaaaaaaar..
Nezamandır canım poğaça istiyordu ama bir türlü tarife karar veremedim.Tarifler arasında gidip geldim.En sonunda gittiğim pasta kursundaki pasta ustasının verdiği nefis poğaça tarifinde karar kıldım.Kendimdende değişiklikler ekleyerek lezzetli bir poğaça yaptım..Gittiğim bu pasta kursu çok zevkli geçmişti.Birbirinden harika tarifler öğrenmek hemde ustasından öğrenmek çok hoştu.Fırsat buldukça o tariflere yer vereceğim bloğumda.Hepsi gram usulü yapılan tarifler.Sadece bu kurstaki tariflerde değil çoğu zamanda gramla veriliyor tarifler.Bazen sankı bi laboratuvar ortamında gibi hissediyor insan kendini.Ondan biraz şundan biraz:) bu bazen sıkıyor beni bazense bayılıyorum bu şekilde yapmaya.Kısacası ruh halime göre uygulamamda değişiyor.Eğer sonuç harika olacaksa gramla uğraşmamın hiçbir önemi yok.Bu poğaçadada aynen böyle bi sonuç aldım.Yumuşacık pufuduk pufuduk lezzetlimi lezzetli poğaçalar çıktı ortaya.Tarifimize gelirseeeeeeeek....
Malzemelerimiz
- 500 gr Un (ben biraz daha un ekledim çünkü hamur biraz daha un istedi:) ama çok fazla değil.Bu bol gramlı tarife yakışmayacak ama bi kaç yemek kaşığı kadar ekledim:)
- 250 gr Margarin
- 15 gr Tuz
- 35 gr Toz şeker
- 25 gr Yaş maya
- 5 gr Mahlep (ben mahlebi daha az kullandım)
- 2 adet Yumurta
- 200 gr Ilık su
- Beyaz peynir
- Maydonoz
- 2 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
- Çörekotu
Unumuzu tezgaha eleyin yada geniş bir yoğurma kabına.Ortasını havuz gibi açın.
Mayayı unun ortasına koyun ve üzerine ılık suyun bi miktarını yaklaşık (5o gr) kadarınıdökün.Unun bir kısmından azar azar ilave ederek mayayı tutun ve dinlenmeye bırakın 10-15 dakika kadar.
Daha sonra su hariç diğer tüm malzemeyi mayanın üzerine koyun ve karıştırın.Sonra suyunuzu ilave edin ve yoğurmaya başlayın.(Elastik bir hamur elde edeceksiniz)Yoğurma aşaması biraz sıkıyor biraz zor toplandı hamur ama biraz daha extra un ilavesiyle halledildi:)
Hamuru oda sıcaklığında biraz dinlendirin.Sonra yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın.Hatta yumurtadan biraz daha büyük olsa iyi olur.Bu bezeleri yuvarlayın. Daha sonra şekillendirmek için ,unlamış olduğunuz tezgahınızda bir 10 dakika daha dinlendirin.
Diğer tarafta maydonozları kıyıp peynirlerinizi ufalayıp karıştırarak iç malzemenizi hazırlayın
Sonra ayırıdığımız parçaların üzerine bastırıp iç malzememizi içine koyun yuvarlak olarak şekil verdiğimiz hamurun iki ucunu birleştirin.Hamurun birleştirdiğiniz kısmının bir parmak kadar yanını iyice bastırınki kabarırken açılmasın.Ve kabardığında çok hoş bi şekil alsın.
Sonra şekil verdiğiniz hamuru tepsilere dizin ve mayalandırmaya bırakın.Ben oda sıcaklığında 30-40 dakika kadar beklettim.Mayalanan hamurların üzerine ymurta sarısını sürüp çörekotu serpin.(Bu haşhaş yada susam olabilir.)Daha önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında parçaların büyüklüğüne göre 30-40 dakika kadar pişirin.
Afiyetler olsun :)
26 yorum:
hayatim ne guzel olmuslar.gercekten pastanede satilanlar gibi olmus.ellerine saglik.sevgiyle kal.
Teşekkürler:)vallahi tadıda öyle pastanede satılanların lezzetini asla aratmıyor.
Sevgilerimle
hiç bir poğaçanın tadı bunun yerini tutmazzzz :) süper. ellerine sağlık.
Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...
gramlarla uğraşmayı pek sevmesemde görüntü süper eminim tadı da öyle ellerine sağlık
sevgiler:)
şu kelime doğrulamayı kaldırsan yorum yazanlar için daha iyi olur sanki:)
sıcacık poğaça olsun mis gibi çayın yanında:) ellerine sağlık...
Leylanın kahve dükkanı-Tutmuyor vallahi haklısınız.Teşekkürler:)bendende sevgiler
Aylin-Gramlarla biraz sıkıyor bazen:)çok teşekkürler..
Vallahi ben kelime doğrulamanın farkında bile değilim hiç farketmedim bi bakıyım hemen sağol söylediğin için:)
Şehrinaz-Çok teşekkürler.Çayın yanında benim poğaçalar çoktan tüketildi:)
poğaçalar ye beni diyor nefis olmuş puf puf kabarmış
ellerine sağlık arkadaşım
selamlar arkadaşım nasılsın,ellerine sağlık.çok leziz duruyor bunlar sevgiler
Ben de bayılırım pofuduk poğaçalara. İyiki görmüşüm sizi. Elinize sağlık.
Tam pastane poğaçası olmuş nasıl da güzel görünüyorlar mis gibi ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
ben mümkün olduğunca gramları bardak kaşık ölçüsüne uyarlamaya çalışıyorum tartıktan sonra:) ama bazen de dediğin gibi çok zevkli oluyor öyle yapmak.
poğaçalar enfes görünüyor. az önce aklımda tuzlu birşeyler olsa da yesem diye geçiriyordum.:)
ellerine sağlık..
Pastaneden-Haklısınız gerçekten albenisi çok bu poğaçaların.Çokta güzel kabardılar şansıma:)
sevgiler
Mantininmutfağı-iyiym çok teşekkür ederim inşallah sende iyisindir..:)beğenmene sevindim
neslice tarifler-bende sizi gördüğüme sevindim..:)teşekkürler sevgilerimle
Çeşnici Handan-Çok teşekkürler Handan hanım beğenmeniz ne güzel..
sevgiler
Papatya Prenses-Evet haklısınız bizde aynı şeyi ablamla konuştuk dün ,bu tip tarifleri kaşık ölçüsüne uyarlamak en iyisi oluyor.Uygun vakitlerdede tartmak güzel:))Çok teşekkür ederim hoş yorumunuz için
sevgiler diliyorum
Slm:)blogunuzu inceledim tariflerinizin hepsi birbirinden güzel ellerinize sağlık.Poğaçanız pofuduk pofuduk canım çekti valla..
Selam:)beğenmenize sevindim yeni bi blog işte bakalım alışmaya çalışıyorum bende:)..Çok çok teşekkür ederim..
Sevgiler
Ev halkı bayılıyor ben pufuduk poğaçalara..
O pişerken eve yayılan kokusu yokmu..
Miss missss..:)))
Ellerine sağlık canım..
İyi haftalar.
Hayat cafe- Evet eve yayılan koku bi harika oluyor..:)Çok teşekkürler yorumunuz için sizede iyi haftalar dilerim
merhabalar, bloğunuzla bu poğaça sayesinde tanıştım dolayısıyla poğaçaya hem bu yüzden hem bana yaşattığı lezzet patlaması yüzünden minnettarım:) iki saat kadar önce denedim bu tarifi, şu an parmaklarımı yemeyeyim ağzımdan uzak dursunlar diye yorum yazıyorum:) ellerinize sağlık..
Merhabalar teşekkürler:)çok sevindim beğenmenize.Denemeniz ne güzel ve tabiki güzel sonuç vermesi çok mutluluk verici.Haklısınız gerçekten bi lezzet patlaması bu tarif.Afiyet olsun.Bu arada bloğunuz çok hoş takipteyim:)
sevgiler
bu gram ölçülerinin mutfak ölçüsüne göre verebılırmısınız :) bır yemek kasıgı bır tatlı kaşığı gıbı lütfen
Bu tarifi hep gramla yaptım.Bi türlü ölçemedim.En kısa zamanda ölçüp yazarım.Ne yalan söyliyim uzun süredir aklımdaydı kaşık ölçüsüyle karşılaştırmak:)İyi oldu yorumunuz.
sevgiler:)
Bitter bihter hanım pogacanizi bütün kurallarına riayet ederek uyguladım.suan 40 dakkalik istirahate çekildiler pisince goruscez siznen.. Hadi bakalım hayırlısı, bide bardak kasık ölçüsü vercem demişsiniz en son.yorumunuzda,iki yıl gecmis aradan hic ses yok gerçi benim (biraz ayıptır söylemesi profesyonelce çalışırım da)(saka tabiki ne profesörü tam bir amatörüm aslında ama heves edip her gordügümu alırım) tartım var.cok şükür isterseniz ben ölçüp bicip bardak kasık olarak ölçüleri verebilirim.teşekkürler sonuna kadar okuduğunuz için. aslında yuzsuzluk yapıp daha yazicaktim fakat bu kadar yiter didim...sevgiler. Elif
Görüşürüz:)umarım bu görüşme mutlu bi sonla sonuçlanır.Poğaçalar güzel olmuştur diye umut ediyorum:)sonra üzülüyorum çünkü.Gerçekten şimdi yazdıklarınızı okuyunca hem üzüldüm hem güldüm hemde kendime bu unutkanlığım yüzünden kızdım.Yazacağım demişim ve sonra hiç bakmamışım bile.normalde hep gramla yaptığım için bu tarifi hala bardak kaşık ölçüsüne çevirmedim:)Siz zahmet etmeyin teşekkürler ben tekrar yaptığımda çeviririm yazarım inşallah.Ayrıca yüzsüzlük yapmak ne demek olurmu öyle şey ne kadar yazarsanız yazın okumak büyük zevk.Teşekkürler
Sevgiler görüşmek üzere
Merhabalar yine ben pogacalari pişirdim afiyetle sizleri anarak yedik.valla bı pogaca bu kadarmi güzel olur pastanedeki pogacalar bunun yanında halt etmiş cok superdi bana bu tarifi kazandırdığınız için cok cok teşekkürler. pogaca yaparken başka tarif yok.bide sunuda soruyum hamurun icine yumurtaların tamamını katıyoruz uzerinede ayriyeten yumurta sarısı suruyoruz degilmi...teşekkür
Elif
Güzel haber sevindim:)beğendiyseniz sorun yok.Çünkü her zaman tutmayabiliyor tarifler herkesin el ayarı bardak ölçüleri farklı olabiliyor.Afiyet olsun.dediğiniz gibi iki yumurtanın tamamı hamurun içine.Ayrı olarak iki yumurtanın sarısıda poğaçaların üzerine.
Hoşçakalın
Yumurta aklarini icine katiyormuyuz acilllll lutfen
2 yumurtanın tamamı hamurun içine aklarıda sarısıda.Üzerlerine sürmek için sadece yumurta sarısı
Yorum Gönder