1 Nisan 2013 Pazartesi

Balkabağı Dolgulu Portakallı Muffin

      Bundan yıllar önce bana biri ilerde kabak tatlısını seveceksin.Ya da sadece kabak tatlısını değilde, içinde kabak bulunan herşeyi yiyeceksin dese sanırım gülümser ve onu sevmeme nedenlerimi sıralamaya başlardım.Şimdiki zamana gelirsek eğer kabakla hiç bir anlaşmazlığım kalmadı:).Nasıl oldu bu bilmiyorum ama sanırım yıllar geçtikçe damak tadıda değişiyor insanın.Ya da şımarıklık yapıp yemediğiniz şeyleri yemeye başlıyorsunuz.Artık kabak tatlısı değil,balkabağının içinde olduğu pastalar,muffinler herşeyi denemeye başladım.Bu halimden şimdilik memnunum umarım bıkmam.Ayrıca kabağın bol lifli olması açısından çokta faydalı olduğunu düşünüyorum.O yüzden bol bol yapmaya çalışıyorum.
Bu muffinleriin lezzeti ve dokusundan çok memnun kaldım.İçindeki kabak dolgusu ve kekinin nemli yapısı bi araya gelince sonuç çok tatmin ediciydi.Tabiki portakalında rolünü unutmamak lazım.Yalnız bu muffinlerin tarifini nereden  aldığımı hatırlayamıyorum.Üzerinde değişiklik yaptığım benim uyarlamalarımdan biride olabilir tabi.Daha kışın yapıp yediğimiz fakat yayınlanmayı bekleyen bu tarifi, artık arayı daha fazla açmadan yayınlayayım dedim.Farkındaysanız arayı açma nedenlerime hiç girmiyorum:)hiç sizi sıkmayacağım korkmayın.Eğer varsa beni takip eden bikaç kişi.Onlara sesleniyorum "çeki düzen yolundayım" duyurulur..Afiyet olsun hepinize güzel bir hafta diliyorum.




 Balkabağı Dolgulu Portakallı Muffin
 Keki için malzemeler
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker (biraz azaltabilirsiniz biraz şekerli oldu)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 1,5 su bardağı un 
 
 Balkabağı dolgusu için malzemeler

  •  300 gr balkabağı
  •  2 su bardağı su
  •  Yarım çay kaşığı tarçın.zencefil ve kişniş
  •  3 yemek kaşığı pudra şekeri 
Yapılışı,

  1. Öncelikle balkağı dolgusu için kabağınızı düdüklü tencerede iki bardak suyla iyice yumuşayana kadar pişirin.15 dakika haşlanıyor.Normal tencerede haşlayacaksanız bu süre biraz daha uzar.
  2. Daha sonra pişen ılınmış kabaklarınıza baharatlarınızı ve pudra şekerinizi ekleyip.Güzelce karıştırın.Pudra şekeri miktarını isteğe göre çoğaltıp azaltabilirsiniz.Tadarak eklemenizi tavsiye ederim. 
  3. Yumurta ve şekeri iyice çırpın.Ardından yağınızı ve sütü ekleyin.Biraz daha çıprtıktan sonra.Un ve kabartma tozunu ekleyin.Portakal kabuğunuzuda rendeleyin.
  4. Muffin kalıplarınızı yağlayın.Karışımdan kalıbın yarısına kadar doldurun.Sonra bir kaşık pürenizi ekleyin.Üzerine tekrar kek karışımından koyun.Ama çok fazla doldurmayın.Hepsini aynı şekilde hazırladıktan sonra 180 derecede 30 dakika kadar pişirin.Üzerini pudra şekeri ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
  • Notlarım,portakal kabuğunu daha önceden rendeleyip içine bi miktar toz şeker ilave etmiş olduğum portakal şekerlemesinden kullandım.Bir çay kaşığı kadar yeterli oldu.İlerde portakal şekerlemesinden bahsedicem.
  • Balkabağı püreniz orta kısıma koyarken çok fazla koymamaya dikkat edin.Çünkü fazla olursa kekin dışına çıkabiliyor.Buda ziyan olmasına sebep oluyor.
  • Muffinleriniz fırından çıktığında biraz ılınmaya başladığında üzerine nemli temiz bir bez koyarsanız kabuğunun yumuşak olmasını sağlarsınız.
  • Kalıp olarakta içine muffin kağıdı yerleştirdiğim12 li teflon muffin kalıbı kullandım.
  • Baharatlarla aranız pek iyi değilse onları eklemeyip.Sadece portakal kabuğu yahut vanilyada gayet hoş oluyor.







  

11 yorum:

Unknown dedi ki...

merhabalar sizi izlemeye aldım bende sizi bloğuma beklerim...

kalpkurabiye dedi ki...

oluyor işte bazen öyle önceden sevmeyip sonrada bağımlısı olduğumuz şeyler:)
ellerine sağlık canım..
sevgiler..

bittermutfakta dedi ki...

Kendimce şeyler,teşekkür ederim.Gelirim tabiki:)

Deniz,evet kesinlikle sonradan çok sevebiliyoruz.Çok teşekkür ederim
sevgiler

Unknown dedi ki...

Benim bamya sevmeyim şimdi bayıla bayıla yemem gibi:)
Ellerine sağlık canım:)

bittermutfakta dedi ki...

Meliha kesinlikle bamya yememde senin gibi oldu hiç sevmezken onuda bayıla bayıla yiyorum şimdi:))
sevgiler teşekkürler

Deniz dedi ki...

Belki de yaş ilerledikçe önyargıları kolay atabiliyoruzdur. Ben de hiç sevmezdim balkabağını, şimdiyse etraftan göre göre heveslenip sevmeye başladım :)
Dolgulu keklere bayılıyorum ben. Bu hiç aklıma gelmemişti. Çok da güzel olmuştur. Ellerine sağlık.

bittermutfakta dedi ki...

Deniz,evet önyargılarımızdan kurtuldukça yaş ilerledikçe sadece yemek değil herşeye bakış açımız değişebiliyor.Güzel bi değişim bu:)Teşekkürler

LeylaK dedi ki...

İnanmıyorum, bu tarifi nasıl görmemişim, muhteşem bir şey bu, ayrıca çok güzel kabarmış nazarım değebilir :D

bittermutfakta dedi ki...

Değmez değmez korkma:)beğenmene sevindim Leyla.Teşekkürler epey güzel kabarmıştı.
sevgiler

Ayşegül dedi ki...

Iyi akşamlar. Birkaç gündür bloğunuzu inceliyorum. Çok beğendim. Bloğunuzdan denedigim ilk tarif balkabak dolgulu muffin oldu. Bu akşam denedim. Çok güzel pof pof hafif oldu ama bir sorum olacak. Kabak dolgusunu anlatmış olduğunuz gibi çok az koydum. Hatta 300 gr kapağın tahminen üçte birini kullanmışımdır. Gene de dolgu piştikten sonra dibe çöktü. Acaba alt kısma kek harcının yarısından fazlasını mı koymak gerek yoksa başka bir öneriniz var mı bu konuda ?

bittermutfakta dedi ki...

İyiakşamlar Ayşegül hanım
Dibe çökmesine üzüldüm:( benimde maalesef başıma bikaç kez aynı şey geldi.Dediğiniz gibi alta biraz fazla hamur koyunca pek fazla çökme yaşanmıyor.Hatta hiç yaşanmıyor.Onu sanırım yazmamışım yazımda.Tabi harcıda az koymalı gerçi sizde öyle yapmışsınız ama niye olmuş anlamadım.Bu sorunu paylaştığınız için sevindim.Umarım bi dahakine bu sorun yaşanmaz.teşekkürler
Sevgiler