29 Aralık 2013 Pazar

Zencefilli Kurabiye Ev

2013 te bitiyor işte zaman öyle çabuk akıp gidiyor ki bir şey anlamıyorsunuz hooop bi bakmışsınız yeni bir yıl gelmiş.Yeni dilekler yeni umutlar hadi bakalım yeni yılda inşallah diyoruz.Umarım bu yılda istediğiniz gibi dilekleriniz gerçekleşir.Diliyorumki bu yıl bizim için, ülkemiz için her şey yolunda gider.Bugün sıradaki tarif üç yıldır hep yaparım yaparım deyip son anda vazgeçtiğim zencefil kurabiye ev.Bi kerede ağzınıza atmak isteyeceğiniz tatlılıkta, şirin mi şirin bu evleri bloglar da hep görüyordum.Ama yapma konusunda biraz tembellik yapıyordum açıkçası.                               

        

Kurabiye ev yapma fikrinden geçen gün yine vazgeçecekken kendimi mutfakta buldum.Vazgeçmeme bi anlam veremiyorum. Gözümde büyüttüğümden değil ama hep hamuru yoğurup evi yapacakken son anda şekilli kurabiyeler yapıveriyordum. Evden hep vazgeçildi nedense.Yıl içinde de aklıma mı gelmiyor ne anlamış değilim. Kışın ,hep bu tip bol baharatlı kekler,kurabiyeler yapmayı çok seviyorum.




Hele hele işin içinde böyle süsleme ve şirin bi ev olunca daha bi seviyorum, daha da eğlenceli oluyor.Her yerini siz inşa ediyorsunuz. Bu arada kurabiye evi yaparken kullandığım kalıplara göz atmak isterseniz onlar şuradan .Ben maalesef yapım aşamalarını fotoğraflandıramadım.Artık bi dahaki sefere söz.Ama buradaki videoda n faydalandım.Çok güzel anlatmışlar. Sizlere de yardımcı olacağına inanıyorum.Yapmasanız bile izlemesi de çok zevkli:)

                       


Unutmadan  kurabiye evinizin içini tealight mumla aydınlatabilirsiniz.Gece lambası gibi oluyor.İçinizi ısıtan bi manzara çıkıyor ortaya . Benim en çok hoşuma gidende bu.Ve odayı mis gibi baharat kokusunun sarması. Mumu yaktığınızda bu koku daha da sarıyor her yeri.Zencefil,tarçın muskat hatta dilerseniz karanfil hepsi harika kokuyor bence.Tabi çok dikkatli olmak koşuluyla mumu kullanın..İsterseniz mumu en baştan evin ortasına yerleştirip o şekilde yapmaya başlayın ya da evin kapısını benim yaptığım gibi  mumun gireceği büyüklükte kesersiniz.

                                 
Kurabiye evim çok istediğim gibi olmadı çok aceleye getirmiş olsam da ,o  küçükken çok severek okuduğum Hansel ve Gretel masalındaki, hayalimde canlandırdığım ev gibi göründü birden gözüme.Buda çok ama çok hoşuma gitti.
Bonibonlar,çikolatalar kurabiye bunların hepsi o evi getirdi aklıma.

İnşallah bu yeni yıl size ve ailenize tıpkı bu ev gibi tatlımı tatlı günler getirsin.Sağlıklı ve huzur dolu olun..


                                              
                                                    Zencefilli Kurabiye Ev
                                                    Malzemeler



200 gr tereyağ(oda sıcaklığında olsun)   
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
2 çay bardağı mısır nişastası
2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı zencefil
1/2 tatlı kaşığı muskat rendesi
1 tutam tuz
3,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu


Yapılışı
Kalıplarınızı bir kağıda ya da bir kartona çizin ve kenarlarından kesin.Yukarıda berdiğim linkte ayrıntılı şekilde görebilirsiniz.Şimdi hamurumuza geçelim.
Tereyağ ve pudra şekerini iyice çırpın.Ardından diğer malzemeleri ekleyin.
Sonra azar azar unu ilave edin.
Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.Hamurunuzu bir saat kadar streçfilme sarıp buzdolabında bekletin.Sonra buzdolabından çıkarıp.
Hamurunuz yarım santim yükseklğinde açın.Hazırladığınız hamuru yağlı kağıdın üzerinde kesinki fırın tepsisine taşırken bozulmasın.Kalıpları hamurun üzerine yerleştirip etrafından bıçakla üzgünce kesin.Ben biraz aceleci olduğum için yamukyumuk kestim:)siz aceleci olmayın.
2 arka ve ön cephe 2 yan duvar ve 2 adet çatı kesmeniz gerekiyor.Baca ve kapıda kesebilirisiniz.
180 derecede 10-15 dakika kadar pişirin.Pişme aşamasında dikkat edinki çok fazla kızarmasınlar.Fırından çıkaıp soğumasını bekleyin.
Ve hazırladığınız royal icingle birbirine yapıştırmaya başlayın eviniz..Yapıştırırken sabırlı olmak gerekiyor.ve yıkılmasını engellemek için her yapıştırmadan sonra duvarlara destek vermeniz gerekiyor bunu ağır bi kavanozla vs yapabilirsiniz.Yeterki duvarların arkasında dik durması yıkılmaması için bir destek olsun.

                        


Royal Icıng (glazür )süsleme kreması

250 gr pudra şekeri
1 adet yumurta akı
1 çay kaşığı limon suyu

Yapılışı
evimizi birleştirirken kullanıyoruz bu glazürü.Cam bir kasede yumurta aklarını biraz çırpın limon suyunuda ekleyin çırpın sonra azar azar pudra şekerini ilave edin.Çırpmaya devam edin.Kar gibi bembeyaz sert bir kıvam alacak.Bu karışımı süslemek için bir krema sıkma torbasına koyun.Yada istediğiniz başka bir şeylede bunu yapabilirsiniz.minik bi poşete bile koyup ucunu kesip o şekilde de kullanabilirsiniz.

Royal Icing pasta ve kurabiye süslemede kullanılan,kolayca sürülebilen ve  kuruyunca sabit kalan beyaz bir süsleme kremasıdır.

Evi süslemek için çatı ve kenarlarda bonibon,
yerde kar etkisi vermek için pudra şekeri,etrafında çit gibi durması için rulokat.Yine duvarlar için Dr.oetker in çikolata kalplerinden kullandım.Bunların her birini glazür sayesinde evime yapıştırdım.Bi nevi tutkal görevi görüyor.
Umarım dener ve beğenirsiniz.


Mutlu yıllar...
Sevgiler

9 yorum:

mutfağımdanesintiler dedi ki...

Harika görünüyor Elinize emeğinize sağlık. Bu güzel kurabiye ev yenmez seyredilir. İnsan hiç kıyamaz yemeğe :)Bana da beklerim. Sevgilerimle :)

Yaseminin Mutfağından dedi ki...

Bu eve bayıldım ya Ellerine sağlık
Sağlıklı mutlu bir yıl dilerim
sevgiyle kalın

bittermutfakta dedi ki...

Mutfağımdanesintiler,çok teşekkür ederim bende şimdilik seyrediyorum nasıl yiycem bilmem:))
Sevgiler

Yasemin hanım,teşekkür ederim:)size de mutlu bir yıl dilerim
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Ah muazzam bir fikir
Ellerinizle sağlık
Sevgiler...

bittermutfakta dedi ki...

Dilek hanım teşekkürler

LeylaK dedi ki...

Ama ama ama bu muhteşem olmuş, harikaaa, delisin sen :)

bittermutfakta dedi ki...

Beğendinmi:))çooook çok teşekkürler
Sevgiler Leyla

Ayşe Eser dedi ki...

merhaba
yemeye kıyılmazki bu pastalar,ellrinize saglık.bende beklerim sevgiler

bittermutfakta dedi ki...

Teşekkürler Ayşe hanım sağolun:)
Sevgiler