Karnabahardan sonra yeni bi çiçekte sıra brokoliii..Ne yalan söyliyim ama pek sevdiğimi söyleyemem öyle çok sıkta yapmam.Buharda haşlayıp sarımsaklı yoğurtla yemeyi çok seviyorum.Ama çorbasını çok yapmam. Bu sütlü hali çok hoşuma gitti.Rahmetli annem arada yapardı ozamanda içmiştim ama içmeye içmeye tadını bile unutmuşum.Sevmediğim sebzelerle yapılan yemeklerin tariflerini hep gözardı ederim nedense merak etmem.Ama artık bu huyumdan vazgeçmeye çalışıyorum.Sevsemde sevmesemde nasıl yapıldığını bilmek artık hoşuma gidiyor.Neyse nasıl yapsam sütlümü sütsüzmü derken ,ablamı arayıp bi sorıyım bakiyim dedim annemin nasıl yaptığını.Sağolsun oda anlattı bi güzel..Bende yaptım ve sonuç lezzetliydi.Eşimle ne güzel olmuş yahu diye diye içtik:) Bundan sonra yapacak gibiyim bakalım..Geçelim sütlü brokoli çorbamızın tarifine..
Malzemeler;
- 5-6 çiçek brokoli (biraz iri olanlardan)
- 1 orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı sütümüz var
- 2,5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı yağ(ben fındık yağı kullandım tereyağda kullanabilirsiniz..)
- Tuz......Karabiber......ve isterseniz kimyon ben çok az yarım çay kaşığından bile az koydum güzel bir aroma verdi..
Yapılışı;
- Brokolileri çiçeklerine ayırıp güzelce yıkayın.Sonra 1o dk kadar haşlayın.
- Yağı tencereye koyup soğanı iki dakika kadar kavurun.Ardından unumuzu ekleyip onuda biraz kavurun.
- Sütümüzü azar azar ekleyin ardından suyumuzu ekleyin.(Brokolileri haşladığım suyu kullandım)
- Haşlanmış olan brokolileride ekleyin.Kaynatın.
- Sonrasında blendırdan geçirin pürüzsüzleşsin.
- Tuz ve karabiberimizide ekleyip.Bi 5 dk kaynatın..
Faydalı bikaç bilgide veriyimm bakalım nedemişler uzmanlar brokolinin faydaları hakkında;
Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu
söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi
besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser
savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak
kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.Suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.
Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin çoğu kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir. Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur.Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.
Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler.
Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.
19 yorum:
Brokoliyi salatalarda çok kullanırım ama çorbası nedense itici geliyor yeşil yeşil. Ama sütlü olması renginide açmış, hoş görünüyor.
Ellerine emeklerine sağlık.. :)
Banada öyle geliyor.Ama inanın süt tadını çok değiştiriyor..Hoş bi lezzet katıyor.:)Teşekkürler
Brokoliyle aram hiç iyi değil ama sevmediğimi çocuklara çaktırmadan yapıyorum sık sık..
Ellerine sağlık canım.
Bencede en iyisini yapıyorsunuz..benimde çocuğum olunca öyle yapmayı düşünüyorum:))sevgiler..hayırlı bayramlar
Brokoliyi her türlü severim çok güzel olmuş ellerine sağlık afiyetler olsun.
bu çorbayı bende brokoli sevmeyen çocuklarıma yapmıştım bir güzel içtiler:)
ellerine sağlık arkadaşım
iyi bayramlar dilerim
Begenmenize sevindim handan hanım..Tesekkurler:)
Evet sevmiyor cocuklar eşim bile içmekte kararsizdi:) oda bi güzel icti.Sizede mutlu bi bayram dilerim..sevgiler
canım ne kadar güzel anlatmışsın çok hoşuma gıttı,bu arada gerçekten su ölçusu yanlış olur mesela ben kızıma hep koyu kıvamda yapıyorum bızde koyu kıvamda içiyoruz bu nedenle.sebze çorbalarına gelınce ben çok yapıyorum Su her gıdadan nasıbını alsın dıye süt mutlaka eklıyorum harıka oluyor ellerıne sağlık ,çok faydalı bılgıler vermişsin,sevgiler...
Çok teşekkürler:)Evet Bende hep koyu tercih ediyorum.Sulu corbayi icesim pek gelmez bazen.:)
Minik kızınıza ve size sevgiler...
Günaydın,
Ben Kuşadası ndaki Değirmenden tarhana gibi hazırlanmış olanını aldım. Bak aklıma getirdin yapayım bari bugün.
Tembel anne Çiğdem
Ellerine saglik, benimde arada yaptigim sevdigimiz bir corbadir. Sevgiler...
Oğlak kızları,tarhana gibi olması cok ılgınc ben hıc denemedım.Merak ettım..Sevgıler
Nesrin-Çok teşekkürler sizede cok cok sevgiler
Sebze aşıkları için çorbalar harika secimler...bende yogun tercih ediyorum, kıvamında..ellerine saglık, çok sevgiler
Evet kesinlikle hertürlü sebzeyi içinde barındıran çorbaları çok seviyorum.Yoğun olmak şartıyla..Çok teşekkür ederim yorum için.Bendende sevgiler..:)
merhaba, corbanizi bugun denedim harika oldu, tarif icin cok tesekkurler. sadece su miktarindan azaltma yaparak bir kutu krema eklemesi yaptim sizden farkli olarak, cok guzel oldu.
tekrar tesekkurler
gamze
Merhabalar çok sevindim beğenmenize afiyet olsun:)bazen bende çok nadirde olsa kremayla yapıyorum.Güzel oluyor:)
Sevgiler
Merhaba, Tarifiniz için çok teşekkürler. Bugün denedim, çok güzel oldu. Sevgiler.
adsız beğenmenize sevindim çok çok teşekkürler:)
Yorum Gönder