31 Ekim 2012 Çarşamba

Fıstıklı İrmik Helvası

Türk mutfağının güzel lezzetlerinden helva tarifi bugün huzurlarınızda..Eskiden hiç helva sevmezken,tatlı istediğimde helva benim için bir seçenek asla olmazken şimdilerde ise daha doğrusu son beş yıldır çok severek yediğim bi tatlı oldu çıktı.Fıstıklı,cevizli.dondurmalı,kaymaklı her şekilde severek yiyorum artık.Tarifime geçerken bir Nasreddin Hoca fıkrasına nedersiniz..:)
Nasreddin Hoca, arkadaşlarıyla yemek üzerine sohbet ederken, söz döner dolaşır helvaya gelir. Biri, “Şu anda neye sahip olmak istersin?” diye sorar Hoca’ya. Hiç düşünmeden cevap verir Hoca: “Helvam olsun isterim. Uzun zamandan beri helva yemeye fırsatım olmadı”. Nedenini de açıklar hemen, “Unumuz olduğunda şekerimiz yoktu. Şu anda biraz şekerimiz var, fakat yağımız yok. Yağı bulduğumuzda da un bulamayız. Bu yüzden helva yiyemedim.” Arkadaşları da, tüm malzemenin tam olarak bulunduğu bir anının olup olmadığını merak eder. Bunun üzerine Hoca şöyle cevap verir: “Haaaa, o zaman da ben evde değildim.” :))



                                                                                       Fıstıklı İrmik Helvası

  • 1 su bardağı irmik 
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Çam fıstığı ya da ceviz isteğe bağlı

İlk önce çok az tereyağda fıstıklarını kavurun.Benimkiler gibi çok fazla kavurmayınki kararmasınlar.
İrmiği geniş bir tencere koyun.Ve kavurmaya başlayın.Ta ki altın sarısı bir renk alana kadar kavurun.Hatta biraz fazla bile kavurabilirsiniz.
İrmiğiniz kavrulunca tereyağınızı ekleyin.4-5 dakikada o şekilde kavurun.
Daha sonra şekerinizi ve fıstıklarınızı ekleyin.Ocaktan alıp tencerenizin ısısı düşünce sütünüzü ekleyin.Böyle yapınki sütü döktüğünüzde aniden fokurdayıp bir kaza meydana gelmesin.
Sütü ekledikten sonra hafif fokurdamaya başlayınca altını kısın tencerenizin kapağını kapayıp sütü çekmesini bekleyin.Arada bir iki kez karıştırmayıda unutmayın.İrmiğiniz sütü tamamen çektiğinde iste üzerine bir havlu kağıt serip tııpkı pilav yapmışssınız gibi demlenmesini bekleyin.Ve helvanız hazır.

Fotoğrafta dondurma ile servis etmiştim ama genelde dondurmayla pek tercih etmiyorum.İçindeki fıstık yada cevizle daha lezzetli geliyor bana..

Afiyet olsun..












11 yorum:

LEYLAnın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

Benim ennnn kolay tatlım. Her aklıma estiğinde yaparım :) Ama muhakkak aç karna, o zaman daha çok yiyorum :)
Ellerine sağlık.

Deniz dedi ki...

İrmik helvasını fıstıkla ben de çok seviyorum. Şekli de pek güzel olmuş :) Ellerine sağlık.

bittermutfakta dedi ki...

Leyla cok tesekkurler.Ac karnina cok guzel oluyor:)gercekten haklisin o zaman daha cok yeniyor:))tum tatlilar acken sanki daha lezzetli

Deniz cok tesekkurler.Begenmene sevindim.:)

çeşnici Handan dedi ki...

Nefis olmuş sunum da çok hoş ellerine sağlık canım.

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Ben dondurmalısına bayılırııııım..
Nefiss görünüyor canım..
Can çektiriyor can..:))

u.aydin dedi ki...

ellerine saglik hayatim cok leziz gorunuyor,ben bayildim dondurmali gorununen haline ama bilemem tabiki de,sevgilerle.

bittermutfakta dedi ki...

Handan,Çok teşekkürler:))

Hayat Cafe,beğenmene sevindim canım teşekkürler:)özendiriyor değilmi böyle dondurmalı dondurmalı.

U.aydın,bende bazen dondurmalı yiyorum.Özellikle yaz aylarında:)beğenmene sevindim.sevgiler

Beyaz Hanımeli dedi ki...

Enfes görünüyor, mis gibi kokusu ne de güzeldir. Ellerinize sağlık, afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.

bittermutfakta dedi ki...

Beyaz hanımeli,çok teşekkür ederim..:)
sevgiler

tatlilar gülcandan dedi ki...

Cok güzel sevdigim tatlilarin basinda gelir irmik helvasi afiyetler olsun.

bittermutfakta dedi ki...

Tatlılar gülcandan,çok teşekkür ederim..