12 Kasım 2012 Pazartesi

Hamsi Buğulama Ve Fırında Tahin Helvası

Merhabalaaaar..inşallah hepiniz iyisinizdir.Herşey yolunda ve huzurlusunuzdur.Aman aman iyi olun havalar iyice soğudu. Gribim hastayım diyenlerin sayısı artmaya başladı sanki değil mi?Dikkat edin kendinize emi..Ben kışı nedense sanki daha bi seviyorum gibi geliyor.Yazlada aram iyidir ama kış deyince şu anda olduğu gibi elimde sıcak çayımla geçirdiğim güzel zamanlar gelir hep aklıma.Hep sevmişimdir kış mevsimini.Küçükkende böyleydi hep.Yaz denilince değilde kış dendiğinde içim kıpır kıpır olurdu:)tuhafım sanırım birazcık bu konuda..Ayy neyse ben nerden açtım bu yaz kış mevzunu bilemedim.

  Sizleri pek sıkmadan bugünki tarifime geçeyim.Bugün menüde balık varr.Ve kahramanımız hamsi.Hatta fırında tüm vitaminiyle, yanındaki garnitürleriyle uzuuuun uzun pişmiş hamsi..Balık severim ama hamsiye karşı pek bi merakım yoktur aslında.Diğer balıkları sanki daha bi severek yiyorum.Hamsiyi çok sevmememe rağmen arada böyle canım ister.İşte böyle bi gündede akşam yemeğine ne yapsamki diye düşünürken balıkta karar kıldım.Hamsi buğulama yanına bol yeşillikli bir salata,ve ardındanda balığa çok ama çok yakışan pratik bi tatlı fırında sıcak tahin helvası.O kadar lezzetli olduki sanırım bundan sonra çok sık yapacağım bu tatlıyı.Balık olsun olmasın bol kalorili olmasına rağmen tercihim olacak.Çünkü balığın üzerine gerçekten çok ama çok güzel eşlik etti.Bu arada balığımın pişmemiş halini göreceğinizden dolayı üzgünüm.Piştikten sonra fotoğraf çekmeyi unuttuk:))Açlık işte aklıma blog,fotoğraf hiiiiiç ama hiç gelmedi.Uçtu gitti aklımdan.Allahtan tatlı aceleye gelmedi.Onda aynı hataya düşmedim.Balık yeme faslı bittikten sonra çayda fokur fokur kaynamaya başladığı anda tahin helvasını fırına vermenizi tavsiye ederim.Hem biraz balığı sindirmeye başlarsınız.Hem de o sırada çayınız demlenmiş olur yanında tatlıya eşlik eder.Aceleye getirmeyin derim.Böyle işte.Umarım sizde beğenirsiniz.Bu soğuk kış günlerinde içinizin sıcacık tahinle ısınması dileğiyle..
sevgiler..



Hamsi Buğulama

Malzemeler
  • 1 kg Hamsi 
  • 2 adet soğan
  • 1 adet limon
  • 1 kahve fincanı su
  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1/2 demet maydonoz 
  • Tuz
  • Karabiber
  • İsteğe göre sarımsak
Yapılışı

Ayıklanmış kılçıkları güzelce temizlenmiş olan hamsileri.İyice yıkayın.Süzgeçte suları süzülmüş olan hamsilerinizi ayrı bir kapta tuz ve karabiberle harmanlayın.Diğer tarafta soğan ve limonunuzu orta kalınlıkla dilimleyin.Maydonozunda güzelce kıyın.Balığınızı pişiriceğiniz tepsiyi güzelce yağlayın.Ben yuvarlak büyük boy borcam kullandım.Sonra balıkları sıra sıra dizin.Üzerine soğanlarınızı dizin.Maydonozlarıda serpiştirin.Limon dilimlerinizide dizdikten sonra suyunuzu ve çok az miktar yağınızı üzerinde gezdirin.180-190 derecede ısıtmış olduğunuz fırında 1 saat kadar pişirin.Ve balığınız hazır.



Fırında Tahin helvası

Malzemeler
  • 200 gr sade yada fıstıklı tahin helvası (koska kullandım)
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 1/2 limon
Yapılışı

Tahini çatalla iyice ezin.Sonra üzerine limon suyunu ekleyin.Helvaya iyice yedirin.Sonra sütünüzü ekleyin.Ve  karışımı ısıya dayanıklı fırın kaplarına paylaştırın.Ben iki kişilik hazırladım epey fazla geldi.Siz dört kişilik olarak hesap edebilirsiniz bu malzemeleri.190 derecede 10 dakika kadar pişirin.Sonra ızgara kısmını açarak bir iki dakika üzerlerini kızartın.

Notlar
Fırından çıkarırken lütfen çok dikkatli olun.Ellere dikkat.Epey sıcak oluyor.Yerkende aynı şekilde biraz zor soğuyor.Fırın kabınızı çok doldurmamaya dikkat edin kabarıp taşabilir.



















20 yorum:

Unknown dedi ki...

Allah'ımm bu ne güzellik!
Canım helva çekti, eşime göstericem hemen,kesin onun canı da çekecek ve hemen alıp gelecek:)
Ben de pişiricem sıcak sıcak:)
Ellerine sağlık canım..
Şifa olsun..

LeylaK dedi ki...

1-hamsinin delisiyim
2-helvanın delisiyim
3-balıktan sonra helva yemenin delisiyim
4-fotoğraflarına bittim, özellikle de tahin helvasının içinde girdiği o sufle kasesinin olduğu fotoğrafa :)

Nefis olmuş hepsi...

bittermutfakta dedi ki...

Zeliha,pişir pişir şimdiden afiyet olsun size.Vallahi ben daha dün yedim ama bu gece yine canım istedi:))teşekkürler
sevgiler

Leyla,çok teşekkür ederim.Balığın üzerine helva yemek gerçekten müthiş bi his.Bu arada o fotoğrafı bende çok sevdim:)Diğer kasedeki fırından çıktığı anda pufff diye söndü.Bu pozu zor yakaladım.
sevgiler

Unknown dedi ki...

Hayirli aksamlar canim ellerinize emklerinize saglik blogunuzda tariflerde cok hos güzel .Sevgiler gülcandan .

Unknown dedi ki...

Yapma ama bunu yaa,birde gece yarısı gördüm ben balığı ve helvayı off..:(((
Çok severiiiim..
Ellerine sağlık canım..

kalpkurabiye dedi ki...

ahh ne çok severim palamutan çinekoptan levrekten sıra gelmedi daha hamsiye ama bundan sonra sezon bitene dek yeriz:))

bittermutfakta dedi ki...

Tatlılar Gülcandan,teşekkürler güzel yorumunuz için.. beğenmenize sevindim:)
sevgiler

Hayat Cafe,Canım teşekkürler yaptım vallahi:))beğenmene sevindim.Yaparsan şimdiden afiyet olsun..sevgiler

Kalp kurabiye,evet bol nasılsa sezon sonuna kadar daha cok yaparız.Afiyet olsun ozaman simdiden.Çok teşekkürler..sevgiler:)

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Hamsi tava olarak favtorim olsada buğulamanın pişmemiş halini bile yiyesim geldi :)
Helva desen yakıyo zaten söz yok :)

kemalpasatatlisi.com dedi ki...

merhaba,
diğer arkadaşlar gibi ben de fırında helvanın yanında biraz mola verebilirim :) Harika görünüyor, ellerinize sağlık. Ayrıca siteme bıraktığınız güzel mesaj için de çok teşekkür ederim. Ben sizi arkadaşlarım listeme alıyorum, portakallı kek ve daha birkaç tarifi inceledim, sırasıyla yapmak istiyorum, tanıştığımıza çok memnun oldum, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Balık üzerine tatlı olmassa olmaz zaten:)) ikiside nefis görünüyor ellerinize sağlık:)

bittermutfakta dedi ki...

yemekçinin mekanı,çok teşekkür ederim.Beğenmenize sevindim.Haklısınız pişmemiş hali bile güzel geliyor:)
sevgiler

Kemalpaşa tatlısı,bende memnun oldum tekrardan.Güzel mesajınız için bende teşekkür ederim.Beğenmeniz beni mutlu etti.Görüşmek üzere..sevgiler:)

Sibel hanım,teşekkürler ederim.Balıktan sonra tatlı krizi tutanlardanım bende:)
sevgiler

Zeynep'in Evi dedi ki...

Aa ben hiç fırında tahin yapmadım, nekadar güzel gözüküyor:)

bittermutfakta dedi ki...

Zeynep hanım,beğenmenize sevindim:)Umarım denersiniz
sevgiler

ilhan dedi ki...

Sunum nefis. Çok da güzel anlatmışsınız. Hamsinin tam lezzetli zamanı 1 ay sonra falan. O zaman olsa kimbilir nasıl olurdu? Ellerinize sağlık.

bittermutfakta dedi ki...

Çok teşekkürler..Beğenmenize sevindim.Sanırım o zaman çok daha lezzetli olacağı kesin.

YeMeK vAkTi dedi ki...

MErhaba;

Fotoğraflar ne kadar hoş ellerinize sağlık.

Hamsiyi kızarmış severim ama buğulama çok daha sağlıklı oluyor değilmi ,tarifimizde neredeyse aynı ellerinize sağlık tekrar..

Sevgiler,

bittermutfakta dedi ki...

Merhaba bende kızarmış severim ama işte bazende hadi sağlıklı olsun diyip buğulama yapıveriyoruz:)Her şekli güzel aslında balığın.Beğenmenize sevindim.Teşekkürler
sevgiler

canikom dedi ki...

merhaba sitenizi çok beğendim.tarifler gelsin istiyorum ama onay maili gelmiyor bir türlü.rica etsem beni ekliyebilir misiniz...
coyacakir61@hotmail.com

Unknown dedi ki...

Bir karadenizli olarak hamsiye bayılırım ve ellerinize sağlık çok güzel görünüyo. Tahin helvasını da mutlaka denicem açıkçası ağzımı sulandırdı.

bittermutfakta dedi ki...

Teşekkürler.Tahin helvası fırında çok güzel oluyor gerçekten deneyin şimdiden afiyet olsun
Sevgiler