18 Nisan 2013 Perşembe

Kumpir

Kumpir sever misiniz bimiyorum ama şu satırları yazan ben kumpire bayılırım..Geçen günde eşimle pazarda dolaşırken ,pazarcı amcanın tezgahındaki devasa büyüklükteki patateslere bakakaldık.Üç adet patates ikibuçuk kilo geldi düşünün yani ne kadar büyük olduklarını.Dayanamayıp evde kumpir ziyafeti yapmaya karar verdim ve aldım.Ama alırken Allahım ben bunları ne kadar süre pişireceğim diye kara kara düşündüm tabi.Amcaya sorsanız köz ateşine atın,ekmek fırınına verin  vs vs bi dolu şey saydı.Bunların hepsi güzel ama ben evde pişirme niyetindeydim.Niyet güzeldi ama uygulamaya gelince pişme aşaması epey uzun sürdü tabiki.Normalde birbuçuk saati gözden çıkarmıştım ama bizim dev patatesler iki saate yakın anca piştiler.Ama sonuç herşeye değerdi.Ortaköyde yediğim kumpirleri aratmadı gerçekten.




Normalde kolay kumpir yaparız ya hani,patatesi haşlayıp bir tepsiye ya da kaselere koyup.Üstünede malzemeleri koyarak kolaycacık hazırlarız yalancı kumpirimizi.Bu sefer onu tercih etmedim o da güzel oluyor o kumpir lezzetini alıyorsunuz ama fırında uzun uzun pişen kumpirin evi saran kokusu lezzeti bambaşka.Ama bidahaki sefer daha pişirilebilir boyutta patatesler seçmem gerek.Macera peşinde koşmaya gerek yok:)Ama ne yalan söyleyeyim tam kumpire yakışacak pateteslerdi.Bu arada geçen gün şunu öğrendim.Kumpir Anadolu'nun bazı kesimlerinde ''patates'' kelimesinin karşılığı olarak kullanılıyormuş.Ben onun yalancısıyım..Yalnız herşey bi tarafa tek bi sahnenin fotoğrafını şuraya ekleyemedim ya ona yanıyorum.Kumpiri yerken o kaşarın şöyle uzzuuuuun uzun uzama anı.Bi taraftan dumanı üstünde patatesin tereyağlı mis kokusu ve erimiş kaşar.Sadece o şekilde bile yiyebilirdim..Neyse tarife geçelimmi yavaş yavaş.





Kumpir

Malzemeler
  • 2 adet büyük boy patates 
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 3 yemek kaşığı mısır (konserve)
  • Hazır garnitür
  • Kornişon Turşu
  • 4-5 adet sosis
  • Salam
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Siyah dilim zeytin
  • Rus salatası
  • Kırmızı biberli  yeşil zeytin
  • Ketçap
  • Mayonez
Yapılışı

  1. Patateslerinizi önce güzelce fırçalayarak yıkayın.Çamurundan kurtarın.
  2. Daha sonra  alttan üstten derin bir çizik atın.Aliminyum folyaya ayrı ayrı sarın ve arada kontrol ederek 230 derecede içleri yumuşayana kadar pişirin.Kürdanla yada çatalla kontrol edin pişip pişmediğini.
  3. Diğer tarafta sosileri dilim dilim doğrayıp.Teflonda biraz kızartıyoruz.Salçayıda ekleyin.Hafifçe o çiğ tadı gidene kadar kavurun.Biraz su ekleyip sosilerinizi pişirin.Karabiber ve pulbiber ekleyin.Damak tadınıza göre.
  4. Sonra fırından çıkarttığınız patateslerinizi biraz soğuttuktan sonra dikkatlice folyodan ayırın.Dikkat edin eliniz yanmasın çok sıcak oluyor.
  5. Patesinizi hafifce ikiye ayırıp.İçine tereyağın yarısını ve tuzu ekleyip.İyice yedirene kadar karıştırın.Daha sonra kaşar peynirinizi ekleyip onuda patatesin sıcaklığıyla iyice eritin.
  6. Şimdi sırasıyla malzemelerinizi ekleyin.Rus salatasını,msırı,zeytinlerinizi ve sosisli karışımı ekleyin.
Ve kumpiriniz hazır.Herkese şimdiden afiyet olsun.

Notlarım,
Patateslerinizi daha orta boylarda seçerseniz.Pişme süreniz kısalacaktır.Aliminyum folyaya sarmadanda pişirebilirsiniz.
Pateteslerinizi mikrodalga fırında da pişirebilirsiniz.Yüksek derecede 5 dakika sanırım yeterli olacaktır.
İçine koyacağınız malzemeler tamamen size kalmış.
Patateslerinize uzun ve derin bir şekilde bıçakla çiziik atmayı unutmayın. Kürdanlada bikaç yerinden delin.Patatesinizi ara ara çevirinki daha eşit pişsin.





8 yorum:

LeylaK dedi ki...

vay vay vay vay....çok lezzetli olmuş. çok da güzel anlatmışsın :) ben denemedim ama evde yapılanı daha sağlıklı olacağı için tercihimizdir :)

Deniz dedi ki...

Ben bayılırım kumpire. O patatesin kokusu başımı döndürür. Kabuklarını çok severim ben ama.
Nefis görünüyor Bihter, ellerine sağlık.

*mehtap dedi ki...

evde yapılmışı daha leziz olmuştur, eline sağlık..

Unknown dedi ki...

Bende çok severim ama neden epeydir yapamdım.En kısa zamanda yapmalı..
Ellerine sağlık canım:)

sarımutfak-hande dedi ki...

bayılırım sevmek ne kelime evde de yaparım
ellerine sağlık çok güzel olmuş

bittermutfakta dedi ki...

Leyla tesekkurler:) begenmene sevindim

Deniz,gercekten koku muthis bas dondurucu.Kabuklarida lezzetliydi birazcik kalindi sadece.

Mehtap,evde cok daha lezzetli kesinlikle.Tesekkurler
Sevgiler

Meliha,yap yap cok lezzetli ve keyifli oluyor:)

Hande,cok tesekkurler:))




zemberekkuşu dedi ki...

Vayy, evde kumpir yapabileceğimi hiç düşünmemiştim, süper bir fikir:)Hem malzeme seçiminde de sonsuz özgürlük sahibi olabiliriz böylece. Ellerine sağlık, sevgiler:)

bittermutfakta dedi ki...

Teşekkürler:)kesinlikle malzeme seçiminde özgürlük güzel oluyor.Birde malzeme kalitesindede içimiz rahat oluyor oda güzel.Deneyin derim:)
Sevgiler