27 Ağustos 2013 Salı

Muzlu Yoğurtlu Dondurma (Frozen Yoğurt)

       
       


Ne zamandır Facebook sayfamda dondurma fotoğrafları paylaşıp durdum.Hep bi dondurma yapma sevdasıdır gitti.Şöyle ev yapımı bi dondurma yapsam ne güzel olurdu,ama ben onun için pek vakit bulamadım.
 Yaz bitmeden yaparmıyım acaba diye düşünürken dün aklıma esiverdi birden ve kendimi mutfakta buldum.Ama nolduysa son anda ben benim pratik dondurma tarifimde karar kıldım.Başka yaza yada kışa kaldı benim kuralı kuralına uygun meşakkatli dondurma yapma hayalim.Yani anladığınız gibi orjinal bir dondurma tarifi değil bu benimkisi.Bi nevi donmuş meyveli yoğurt.Hani şu duyduğumuz frozen yoğurt benzeri bi tarif.Muzlu donmuş yoğurt ya da çubuklu buzlu dondurmada diyebilirsiniz yani.Hangisi hoşunuza giderse.
 
                 

Ben İkeadan aldığım çubuklu dondurma kalıplarıyla hazırladım bu pratik dondurma tarifini.Daha öncede çileklisini yapmıştım.Onuda severek yemiştik.Ama onu daha fotoğraflandıramadan lüplettik;)size göstermek kısmet olmadı yani.
                               
                             


Bu yaptığım yoğurtlu meyveli karışıma,anlattığım gibi pek dondurma denmesede.Görüntüsü ve serinletmesi açısından dondurmadan pek bi farkı yok.Tabiki bu dondurmada o yağlı,lezzetli dondurma tadını bulamazsınız çünkü içinde ne krema var nede başka katkı maddeleri.Ama içindeki malzemelere baktığımızda gayet besleyici ve zararsız.Diyet yapanlar için, içindeki balı saymazsak tabiki:)eğer çocuğunuz varsa tam onlara göre bence korkmadan içiniz rahat hazırlayabilirsiniz.Tüm mevsim meyvelerini kullanarak harika tatlar çıkarabilirsiniz ortaya.
                      
                           
                                    


Bu arada kalıp olarak İkeadan aldığım kalıpları kullandığımı söylemiştim.Sizin dondurma kalıbınız yoksa cam bardak yada minik kaseleride kullanabilirisiniz. Plastik bardaktan dahada kolay çıkar.Umarım bu tarifi dener beğenirsiniz.Nediyim yazın şöyle serin serin bir tat sizi kendinize getirecektir.Hele hele el ve ev yapımıysa süper..
Eğer krema ekleyip yapmayı düşünürseniz iyi çırpmaya özen gösterin.Benim bu tarifimde çok çırpmaya gerek yok.Çünkü içinde krema yok.Ama şunu söylemeliyimki çilekli yaptığımda krema eklemiştim ve o zaman "ahh ahh bi dondurma makinem olsaydı süper olurdu" dediğimi çok iyi hatırlıyorum:)
Dondurma yapımında çeşitli püf noktaları var tabiki.Malzeme ne kadar uzun ve iyi çırpılırsa o kadar iyi soğutma aşamasıda çok önemli tabiki.Ama tüm bu saydığım krema yoğurt vs.dışındaki tek gerçek dondurmanın bildiğimiz sütle yapılması.Hemde keçi sütü ile uzun uzun aşamalardan geçerek yapılması.İşte ozaman ben dondurmaya dondurma derim.Yani ben yazımın en başında dedim ya hani yok evde orijinalini yapacaktım diye,sanırım biraz fazla atıp tuttum kendimi kandırdım dimi ama:))haksızmıyım sizce?tabiki evdede yapılır sevgili dondurmamız ama kurallarına uyulması şartıyla;)
Herkese yapıp deneyenede okuyanada herkese ama herkese Bon appétit!:)



Yoğurtlu Muzlu Dondurma

Malzemeler

  • Bir kase yoğurt(çok sulu olmasın)
  • 2 adet muz (yada istediğiniz başka bir meyve)
  • 2-3 yemek kaşığı bal (bal yerine pudra şekeri kullanabilirisiniz)
  • Ceviz
Yapılışı

Muzu püre haline getirin.İyice ezin.İsterseniz küp küp doğrayın.Yoğurdun içine püreyi,balı ve mini minik kırdığınız cevizi ekleyin.İyice karıştırın.Dondurma kalıbınız hazırladığınız karışımı paylaştırın.
3-4 saat buzlukta donmaya bırakın.Ve geriye sadece dondurmalarınızı kalıplarından çıkararak afiyetle yemek kalıyor.
Afiyet olsun

Not:Dondurmanızı bu malzemelere süt kreması ekleyerekte hazırlayabilirsiniz.100 ml kadar yeterli oluyor.Tüm malzemeyi mikserle karıştırıp meyve püresini ekleyebilirsiniz.Ben çileklisini yaptığımda krema kullanmıştım o da gayet güzel oluyor.Yoğurt kokusunu çok sevmiyorsanız Limon yada portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz.Tarçında hoş oluyor.
Şeker hastaları tatlandırıcı ile hazırlayabilirler.

16 yorum:

Deniz dedi ki...

Yoğurtlu dondurmaları ben de yapıyorum sık sık. Dondurma makinesi olmadan diğer dondurma tariflerini uygulamak zorluyor insanı. Muzlusunu hiç yapmamıştım. Bir de muzlu deneyim. Ellerine sağlık Bihter. Çok da güzel görünüyor dondurmaların.

bittermutfakta dedi ki...

Kesinlikle makinenin eksikliğini yaşıyor insan ve tabi dondurma tarifide epey gözde büyüyor doğal olarak:)Beğenmene sevindim Deniz :)
Sevgiler

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Çok beğendim ellerine sağlık canım. Bloğunu severek takip ediyorum. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

zemberekkuşu dedi ki...

Çok güzel bir tarif olmuş:))Ben de böyle yoğurtlu dondurma tariflerini evde severek yapıyorum çok pratik oluyor:)Geçenlerde David Lebovitz'in kitabından bir muzlu dondurma tarifi denemiştim, onda da muzları fırında şekerle karamelize edip, sonra sütle karıştırarak yapılıyordu. O da güzel olmuştu. Ama bu kesinlikle daha sağlıklı görünüyor.Elinize sağlık, sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

harika görünüyor kesinlikle :)
ellerine sağlık canım, yoğurtlu dondurma hiç denemedim ama denemek istiyorum :)
darısı başıma :)

Sevimin Aşkanası dedi ki...

ne güzel bir fikir , yoğurt yemeyen kızıma hem yoğurt hem muz yedire bilirim, dondurma kisvesi altında :) mutlaka denemeliyim. , kolay ve pratik bir tarif daha ne olsun, teşekkürler

bittermutfakta dedi ki...

Selda,bendende sevgiler çok çok teşekkürler:)

Zemberekkuşu,benimki sağlıklı ama sizin anlattığınız yöntemde süper lezzetli bişey sanırım karamelize edilmiş olan muzu düşününce:)hemen onuda denemeliyim.Çok çok teşekkürler

Kalp kurabiye Deniz,deneyin gerçekten seveceksiniz:)çok teşekkür ederim

Sevim,ben teşekkür ederim.Kızınız eminim çok sevecek
Sevgiler

u.aydin dedi ki...

ooooh kizgin kumlardan serin sulara atlar gibi diyorsun yani....ellerine saglik hayatim,sevgilerle....

ihlamurcum dedi ki...

Hele light yoğurtla olursa, daha da az kalorili.Gerçekten sağlıklı bir öneri,elinize sağlık.

meral k. dedi ki...

Ellerinize sağlık harika olmuş bende kızımla şimdi denedim donmasını bekliyoruz. Bu arada şeker hastaları kesinlikle tatlandırıcı kullanmasın onlar için çok zararlı söylemeden geçemedim.

Home-HandMadeCookies dedi ki...

Tarifi kızıma yaptım, bayıldı.
Ellerinize sağlık :)

bittermutfakta dedi ki...

U.aydın,kesinlikle:)aynı fikirdeyim.Teşekkürler çok çok sevgiler

Ihlamurcum,evet light yoğurtla denemeyi bende düşünüyorum.Teşekkürler sevgiler:)

Meral,beğenip denemenize çok sevindim:)umarım sonuçtanda memnun olmuşsunuzdur.Şeker hastaları için zararlı olduğunu bilmiyordum.Teşekkür ederim tavsiyeniz için:)sevgiler afiyet olsun size ve kızınıza..

Home-HandMadeCookies,çok sevindim çok mutlu oluyorum olumlu dönüşlerde:)Afiyet olsun kızınıza ve size:)sevgiler dilerim

Unknown dedi ki...

Hiç yapmadım böyle yoğurtlu dondurma ama öyle nefiss görünüyor ki en kısa zamanda yapmalıyım:)
Ellerine sağlık canım:)

bittermutfakta dedi ki...

Umarım yapar beğenirsin:)teşekkürler
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.Bana da beklerim...

http://buralarbaharhavasi.blogspot.com/

bittermutfakta dedi ki...

Bahar çok teşekkür ederim uğrarım tabiki:)